Héraklész oszlopai éjjel az űrből

2010.12.20. 9:04

Héraklész oszlopai, azaz az Afrika és Európa közötti Gibraltári-szoros az űrből. A sötét Szahara területén csak néhány oázis világít, míg a települések pontosan körberajzolják a Földközi-tengert az űrállomásról készült felvételen.

Az űrállomás Cupola modulja tökéletes kilátást biztosít bolygónkra. Innen készítette az alábbi képet Douglas H. Wheelock űrhajós, amelyet Astro Wheels néven, blogbejegyzései között publikált. A felvétel Európa délnyugati és Afrika északnyugati területét mutatja. A kép alsó részén élesen kirajzolódnak a Spanyolország déli részén és Portugália nagyobb városai és tengerparti nyaralóterületei. A jobbra látható legfényesebb terület Lisszabon, Portugália fővárosa.

Afrikát is a partvidék fényei rajzolják körbe, ahol pedig a két kontinens majdnem összeér, ott van a Gibraltári-szoros. A szorostól lefelé (azaz a valóságban északi irányban) Sevilla látható kiugró fényfoltként. Afrika (fent) nyugati (a képen jobb oldali) partjainál Rabat és Casablanca látható. A kontinens belseje, a Szahara felé megritkulnak a fények.

Forrás: Astro_Wheels, NASA
A Gibraltári-szoros a világűrből. Lent Európa, fent pedig Afrika partjait rajzolják körbe a városfények. A kép a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült. A felvétel nagyméretű változatának letöltése (Astro_Wheels, NASA)

Az ókorban a Gibraltári-szorost - amelyet akkor Héraklész oszlopainak neveztek - az ismert világ nyugati végpontjának tekintették, és azon túl képzelték el a legendás Atlantiszt.

Ajánlat: