Vágólapra másolva!
Víz csurog a szikla tetejéről, alatta a mélyben tűz lobog. A ritka természeti jelenség az Egyesült Államok egyik nemzeti parkjában látható, ahol a kőzetek repedésein keresztül szivárgó metángáz táplálja a lángot.
Vágólapra másolva!

Kevés olyan hely van bolygónkon, ahol együtt fordul elő a tűz és a víz. Ez ott jellemző, ahol vulkánok és jégtakarók is találhatók, a leghíresebbek példák Izlandon vannak. Az alábbiakban bemutatott hely viszont a szerző szerint egyedülálló: az egyetlen, ahol folyamatosan aktív vízesés hull alá egy lobogó tűz felett.

Forrás: Carl Crumley
Forrás: Carl Crumley

Az Örök Tűz vízesés képe 2010. június 27-én. A fotó nagyméretű változatának letöltése (Carl Crumley)

A kép az Eternal Flame Waterfall, azaz Örök Tűz Vízesést mutatja a Chestnut Ridge Nemzeti Parkban az Egyesült Államokban. A kép közepén látható tüzet a felszín alól szivárgó metángáz égése táplálja. A láng néha elalszik, de idővel újra begyullad, és többnyire jól láthatóan ég. A vizet elsősorban csapadék táplálta felszíni lefolyás biztosítja, a tüzet tápláló metángáz pedig vulkáni eredetű, és a felszín alatti magmából szivárog felfelé.

Ajánlat:

Csillagászati Alaptanfolyam indul Budapesten

Az ELTE Csillagászati Tanszéke 2011 első félévében csillagászati alaptanfolyamot hirdet. A képzés anyaga az egyetemi alapképzések csillagászati szakirányának törzsanyagával egyezik meg. Elvégzése középfokot meghaladó jártasságot ad a csillagászat tudományában, különös tekintettel az elméleti ismeretekre és alapvető csillagászati számítások elvégzésére.

A féléves tanfolyam két, egyenként 60 órás trimeszterre tagolódik. Helyszíne: Budapest, XI. kerület, Infopark. Ideje: szombatonként 10:30-16 óra (ebédszünettel) - 6 tanóra/hét. Az első alkalom időpontja 2011. január 08., az utolsóé 2011. június 25.

Jelentkezni az astro.elte.hu/tanfolyam honlapon lehet. További információk: Marschalkó Gábor, ELTE Csillagászati Tanszék, 1117 Bp. Pázmány P. sétány 1/A, 6.76 ill. 6.73, Tel.: 372-2946