Vakítóan fehér a világ egyik legsimább területe - kép

A Bonneville-tó sós aljzata
Vágólapra másolva!
Vakítóan fehér sókéreg borítja a kiszáradt Bonneville-tó aljzatát az USA Utah államában, a Nagy-sóstó közelében. A tükörsima üledékes rétegeken építették ki azt az autópályát, ahol különleges járművekkel sebességi rekordokat állítanak fel.
Vágólapra másolva!

A Bonneville-sóstó vagy -sósíkság az Egyesült Államok sivatagos Utah államának északnyugati részén található. A sós vidék ma már száraz, területe legfeljebb télen kap kevés vizet. A jégkorszakban azonban, mintegy 34 ezer évvel ezelőtt hatalmas tó hullámzott itt, amelynek mérete 14 ezer évvel ezelőtt kezdett erősen csökkenni.

Forrás: Bret Webster
A Bonneville-tó sós aljzata. A kép nagyméretű változatának letöltése. Nézze meg a helyet a Google világtérképén! További gyönyörű felvételek a
fotós honlapján tekinthetők meg (Bret Webster)

Az ősi Bonneville-tó hatalmas állóvize néhol a 300 méter mélységet is elérte, azonban mára alig maradt valami belőle, leghíresebb maradványa a Nagy-sóstó Salt Lake City mellett. Ennek közelében húzódik a képen látható sólapály is, amelynek területén ma már csak tükörsima üledék jelzi az egykori vízborítást.

A sólapály felszíne majdnem tökéletesen sík, ennek megfelelően itt építették ki azt az autópályát, ahol speciális járművekkel sebességi rekordokat állítanak fel. Utoljára közel 500 kilométer/óra sebességet érték el itt egy elektromos autóval.

Ajánlat: