Két hatalmas kitörés történt egyszerre a Napon - film

Vágólapra másolva!
Csaknem teljesen egyidőben történt két hatalmas kitörés pénteken a Napon, méghozzá az égitest egymással átellenben lévő területein. A jelenségeket látványos filmen örökítették meg. A kitörések a Földre nem jelentenek veszélyt.
Vágólapra másolva!

Január 28-án (pénteken) két látványos kitörést is sikerült megfigyelni a Napon. A NASA által felbocsátott, a Nap viselkedését közel folyamatosan követő Solar Dynamics Observatory (SDO) műhold örökítette meg a jelenséget, a hidrogén úgynevezett alfa hullámhosszára hangolt szűrőkkel.

Forrás: NASA
Film a január 28-i két kitörésről. Az animáció nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Az animáció legelső képeinek bal oldalán egy hatalmas protuberancia, a Nap felszíne felett lebegő gázhíd látható. Az alakzat a felvétel készítése idején instabillá vált, majd "felrobbant", és anyaga kilökődött a világűrbe. Eközben ezzel átellenben, a napkorong túlsó peremén egy tőlünk közvetlenül már nem látható folt területén is történt robbanás. Itt az 1149-es sorszámú napfolt egy úgynevezett napflert, majd ehhez kapcsolódó koronakitörést produkált.

A filmen balra és jobbra látható két esemény időbeli egybeesése lehetett véletlen is, de az sem kizárt, hogy a Nap mágneses terében terjedő hatások nyomán kapcsolatban álltak. Mindkét jelenség veszélytelen a Földre, mivel nem bolygónk irányába bocsátottak ki részecskefelhőket.

Ajánlat:

napkitörés (fler): néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában (felszínén) vagy felette. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több 10 millió K is lehet, egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot, nagyságrendileg 1000 km/s sebességgel. A flerek főleg az ultraibolya és a röntgentartományban fényesek. Általában napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta. Forrás: tudasbazis.csillagaszat.hu