Vágólapra másolva!
Tankönyvbe illő szabályossággal tekerednek az NGC 3621 jelű galaxis spirálkarjai. Az Európai Déli Obszervatórium távcsövével készült felvételt egy műkedvelő érdeklődő alakította látványos formátumúra egy pályázati felhívás keretében, így a csillagváros fő jellemzői könnyen azonosíthatók.
Vágólapra másolva!

Szabályosan tekeredő spirálkarjaival az NGC 3621 jelű galaxis iskolapéldája a spirális csillagvárosoknak. Alakja alapján nem találkozott a közelmúltjában másik galaxissal, és nem vett részt olyan galaxisok közötti kölcsönhatásban, amely nyomot hagyott volna rajta.

Forrás: ESO
Az NGC 3621 látványosan csavarodó spirálkarjai, rózsaszínes csillagkeletkezési régiókkal. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

Az NGC 3621 galaxis tőlünk 22 millió fényévre, a Hydra csillagképben található. Viszonylag kis távolsága miatt ideális a csillagkeletkezés és a galaxisok fejlődésének vizsgálatára. Az 1990-es évek elején be is választották azon tizennyolc csillagváros közé, amelyekben a csillagászati távolságmérésben kulcsfontosságú, úgynevezett Cefeida típusú változócsillagokat vizsgálták a Hubble-űrtávcsővel. Az NGC 3621-ben végül 69 ilyen égitestet azonosítottak.

Az eredeti felvétel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) La Sillán felállított, 2,2 méter átmérőjű, MPG jelű távcsövével készült, és később egy pályázati felhívás nyomán Joe DePasquale dolgozta fel. További információk a galaxisról az ESO honlapján olvashatók.

Rövidfilm a galaxisról (ESO)

Ajánlat: