Képek és film az ősszel induló, eddigi legnagyobb Mars-járó teszteléséről

mars
Vágólapra másolva!
November 25-én elindulhat a Mars felé az eddigi legjobban felszerelt rover, a Curiosity. A marsjáró működését extrém hőmérsékleti viszonyok között, mínusz 130 Celsius-fokon tesztelték. Időnként nagyon hideg lesz éjszaka a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!

Folyékony nitrogén csöpög lefelé annak a kamrának a falán, ahol rendkívüli hidegben vizsgálják a legújabb marsjáró működését. A tervek szerint idén ősszel, november végén indul a vörös bolygó felé a Mars Science Laboratory (MSL), más néven Curiosity. Az útra történő előkészítés végső fázisaként földi szimulációs kamrában vizsgálják a robot berendezéseit.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
A rovert a szimulációs kamrában előkészítik a tesztelésre (NASA, JPL-Caltech)

A kaliforniai Sugárhajtás Laboratórium (JPL) 7,6 méter átmérőjű vákuumkamrájában a Mars felszínén jellemzőhöz hasonló viszonyok közepette tesztelik az űreszközt. A kamrában egészen -130 Celsius-fokig csökkenthetik a hőmérsékletet, miközben figyelik a rover berendezéseit. Bár ilyen hidegben nem fog aktívan üzemelni a marsjáró (a Marson magasabb a nappali hőmérséklet), éjszakánként a mínusz 100 Celsius-fokot is megközelíti hőmérséklet, az odavezető úton pedig még alacsonyabb hőmérsékletet kell elviselnie az űreszköznek. Emellett kis légnyomás van a kamrában és intenzív ultraibolya sugárzást kibocsátó lámpákkal is fel van szerelve - közelítendő az extrém marsfelszíni viszonyokat.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Korábbi pillanatkép a rover összeállításáról (NASA, JPL-Caltech)

A Curiosity, az eddig épült legmodernebb és legnagyobb rover, amely korábbi társaitól eltérő technikával száll le majd a bolygóra. A landolásáról készült látványos animációt nemrég mutattuk be rovatunkban.