Ilyennek képzelték a marsi életet negyven évvel ezelőtt - kép

Vágólapra másolva!
Lapos élőlények, amelyek gyökérszerű csápokkal keresnek táplálékot a Mars szegényes felszínén. Így képzelték el a vörös bolygó feltételezett életformáit az 1970-es években.
Vágólapra másolva!

Az 1800-as évek végén mesterséges csatornákat és egy haldokló civilizációt képzeltek a Marsra. Az olasz Giovanni Schiaparelli távcsöves Mars megfigyelései során leírt csatornaszerű alakzatokat ugyanis angol nyelvre tévedésből a "canal" kifejezésre fordították, amely mesterséges csatornát jelent. Mindezzel ugrásszerűen népszerű lett a marsi élet lehetősége, amely a következő évtizedekben regényekben, filmekben is megjelent.

Később az űrszondás vizsgálatok révén kiderült, hogy kellemetlen körülmények uralkodnak a bolygó felszínén. Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy az ősi Mars kedvezőbb viszonyokat biztosíthatott az esetleges életnek. Emellett a földi, extrém környezeti paramétereket is kibíró, úgynevezett extremofil élőlények felfedezése nyomán továbbra sem zárható ki, hogy egykor kialakult, és esetleg akár ma is található élet a Marson.

Forrás: NASA, JPL
A feltételezett marsi élet három fantáziarajza az 1970-es évekből. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL)

Napjainkban az esetleges marsi életformákat maximum baktériumokhoz hasonló bonyolultságúnak képzelik, míg fejlett, például többsejtű élőlényekre nem számítanak a szakemberek. A fenti három fantáziarajz azonban az 1970-es években született, amikor még bátrabb elképzelések keringtek. Ahogy képen is látható, az élőlényeket gyakran laposnak képzelték, hogy minél nagyobb felületen tudják összegyűjteni a napfényt. A középső képen a feltételezett élőlényből gyökérszerű formák nyúlnak vízszintesen minden irányba, jelezvén, hogy már akkor is potenciális tápanyagban szegény környezetnek tételezték fel a Marsot. Az élet kutatása a vörös bolygón jelenleg is zajlik, azonban ma elsősorban különféle ősi nyomokat, szerves anyagot és az egykori környezeti paraméterek rekonstruálásához szükséges adatokat keresnek a szakemberek.

Cikkajánló

Forrás: Gregory Read

Forrás: [origo]

Forrás: NASA

Légpárnás autót fotóztak
egy dombtetőn

Magyar fotós is elkapta
a brockeni kísértetet

Vizelet az égen: ilyen, amikor
kiüríti a szemetet az űrrepülőgép



***

Új könyv jelent meg Asztrobiológia címmel

Forrás: MCSEVan-e élet a Földön kívül? Utazhatnak-e élőlények meteoritokban a bolygók között? Hány helyen lehet még élet a Világegyetemben, és mely exobolygók az ideálisak erre? Az asztrobiológiai kutatások a Földön kívüli élet lehetőségét vizsgálják, és saját eredetünk megértésében is segítenek. A most megjelent könyv a tudományterület friss eredményeit foglalja össze, hátteret és útmutatót adva az olvasó kezébe, amivel a gyorsan bővülő ismeretek között is tájékozódhat.

A kötet célja a legtöbb fontos témakör áttekintése, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon arról, milyen alapja is van, illetve hol tart a Földön kívüli élet lehetőségének vizsgálata és keresése napjainkban. A kiadvány a benne szereplő 75 ábra, 14 táblázat és részletes tárgymutató révén hasznos kézikönyv lehet, amely éveken keresztül segít a Földön kívüli élet lehetőségével kapcsolatos hírek között tájékozódni, háttérismeretet biztosítani az érdeklődő olvasónak. A könyv a Magyar Csillagászati Egyesület címén rendelhető meg, tartalomjegyzéke és tárgymutatója pedig az alábbi oldalon olvasható.