Amikor a Föld takarja el a Napot - kép

Vágólapra másolva!
A világűrből is látható napfogyatkozás, amikor a Föld takarja el csillagunkat valamelyik műholdról nézve. Mivel bolygónkat légkör övezi, ezért a napkorong pereme ilyenkor szokatlan, foltos kinézetet mutat.
Vágólapra másolva!

Furcsa napfogyatkozást örökített meg a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja. A bolygónk körüli pályán keringő űreszköz folyamatosan figyelheti központi csillagunkat, munkáját nem zavarja semmi. Alkalmanként azonban maga a Föld takarja ki a napkorongot az űrszondáról nézve.

Egy ilyen pillanatot, pontosabban a fogyatkozás elejét mutatja az alábbi felvétel, amely március 29-én készült. A kép alsó részén a Föld pereme egyenetlennek mutatkozik, ennek oka, hogy bolygónkat légkör veszi körül. Mivel a légkör elnyeli a napsugárzás egy részét, a Nap halványabb
területei alul teljesen sötétek lettek, míg a fényesebb tartományok még láthatóak - ez okozza a foltos kinézetet.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Csillagunk az SDO műholdról fotózva, az úgynevezett hidrogén alfa hullámhosszon, ahol a felszín jelenségei és az onnan kiemelkedő protuberanciák (lebegő gázhidak) látványosan megfigyelhetőek. A kép alsó részén a Föld pereme takarja ki a Napot (NASA)

Az űrszonda 36 ezer kilométer magasan húzódó geoszinkron pályája 28 fokos szöget zár be a Föld egyenlítői síkjával, ennek megfelelően útvonala nagyobb részén jó rálátása van csillagunkra - ugyanakkor állandóan látható a Föld adott részéről, ennek megfelelően folyamatosan sugározhatja le adatait. Évente két olyan időszak van, amikor 2-3 héten keresztül, naponta 72 percre bolygónk árnyékába kerül, ekkor tehát megszakítja megfigyeléseit. Évente háromszor pedig a Hold is kitakarja a szonda felől nézve a napkorong egy részét.

Ajánlat: