Megérkezett az első kép az egyik legérdekesebb kisbolygóról

Vágólapra másolva!
Még csak hat pixel átmérőjű a kamera fotóján, de már nem csillagszerű pontnak látszik a Vesta kisbolygó. A DAWN-űrszonda hazasugározta első képét a távoli égitestről, amelyet idén nyáron közelít meg.
Vágólapra másolva!

Két hónap múlva érkezik meg a Vesta kisbolygóhoz a DAWN-űrszonda. Mint arról korábban beszámoltunk, ezt az űreszközt a két legérdekesebb aszteroida, a vulkáni kőzeteket tartalmazó Vesta, és a legnagyobb, részben vízjégből álló Ceres kisbolygó vizsgálatára indították.

Az alábbi képet a DAWN-űrszonda rögzítette május 3-án a Vestáról, amikor 1,2 millió kilométeres távolságra volt tőle. A következő hetekben egyre nagyobbnak mutatkozik majd az égitest a szonda kamerájának felvételein, míg végül július 16-án érkezik meg hozzá, és áll pályára körülötte. Ekkor a szonda és a Vesta is 188 millió kilométerre lesz bolygónktól.

Forrás: ASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
A Vesta kisbolygó képe a hozzá közeledő DAWN-űrszonda kamerájának felvételén 2011. május 3-án. A fényes Vesta beégett a képen, ezért speciális eljárással tették láthatóvá. A kisbolygó a sötét kör közepén lévő kisebb világos folt. A kép nagyméretű változatának letöltése (ASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

A DAWN augusztusban kezdi meg a részletes megfigyeléseket, és a végén 200 kilométernyire közelíti meg az objektumot. Vizsgálatait közel egy éven keresztül végzi, majd végül elhagyja az égitestet, és következő célpontja, a Ceres felé indul.

Forrás: NASA
Fantáziarajz a DAWN-űrszondáról és a kisbolyóövről, benne két célpontjával (NASA)