Hatalmas magmaóceán és vulkánkitörések a Jupiter holdján

Vágólapra másolva!
A Jupiter Io nevű holdjának felszíne alatt 30-50 kilométerrel hatalmas, az egész égitestre kiterjedő olvadt magmaóceán húzódik. Ahol ennek anyaga a felszínre jut, ott látványos kitörést produkál. A kilövellt anyag egy része nem is hullik vissza a felszínre, hanem a világűrbe jut.
Vágólapra másolva!

A Jupiter Io nevű holdja a Földön kívül az egyetlen égitest a Naprendszerben, amelyen jelenleg is vulkánkitöréseket észlelnek. A legújabb felfedezés az a magmaréteg, amely táplálja a kitöréseket. Az Ión a legintenzívebb a vulkanikus tevékenység a Naprendszerben, az égitest százszor több lávát produkál, mint a Föld. Az egykori Galileo-űrszonda által küldött adatok most is tartó elemzése új információkkal szolgál arról, hogy miként működik a vulkanizmus ezen a pokoli holdon.

Forrás: NASA, JPL
Forrás: NASA, JPL

A vulkánokkal tarkított felszínű Io (NASA, JPL)

Az új eredmények szerint az óceánnyi mennyiségű magma 30-50 kilométerrel az Io felszíne alatt húzódik, és az olvadt kőzetanyag hőfoka az 1200 Celsius-fokot is meghaladhatja. Az Io tengelyforgása kötött, tehát ugyanannyi idő alatt kerüli meg a Jupitert, mint amennyi idő alatt fordul meg a tengelye körül. Ugyanakkor a szomszéd holdak (Europa, Ganymedes, Callisto) gravitációs hatása miatt pályája elliptikus. Tengelyforgása egyenletes, viszont az elnyúlt pályán a keringési sebessége nem az, ezért nem mindig pont ugyanazt az oldalát fordítja az óriásbolygó felé. Ettől a "bólogató" mozgástól a hold anyagában jelentős árapályhatás lép fel, ami felmelegíti azt. A magas hőmérséklet kőzetolvadékot hoz létre, utóbbi pedig vulkánkitöréseket eredményez.

Ajánlat: