Folyékony víz lehet egy távoli kőzetbolygón egy új modellszámítás szerint

Vágólapra másolva!
Csillagától messze van, de ha sűrű, szén-dioxidból álló légkör övezi, az üvegházhatás miatt meleg lehet a Gliese 581 d jelű exobolygón. Az égitestre korábban kevés figyelmet fordítottak, de egy új modellszámítás alapján érdekes lehet a Földön kívüli élet lehetősége szempontjából.
Vágólapra másolva!

Ha sűrű szén-dioxid-légkör veszi körül, akár a folyékony víz megjelenéséhez megfelelő viszonyok is uralkodhatnak egy távoli bolygón. A Gliese 581d közel 20 fényévre van tőlünk, a Libra (Mérleg) csillagképben. A Napunknál halványabb törpecsillag, a Gliese 581 körül kering, amelynél eddig összesen négy exobolygót azonosítottak biztosan.

Korábban felmerült, hogy egy ötödik égitest is keringhet a rendszerben, ami azért lett volna érdekes, mert éppen az úgynevezett lakhatósági zónába esett volna, ahol a felszínen is tartósan előfordulhat folyékony víz egy Földünkhöz hasonló kőzetbolygón. Azonban az égitest jelenlétét nem sikerült egyértelműen igazolni.

Egy újabb modellszámítás alapján azonban a Gliese 581d jelű planéta is érdekes lehet a rendszerben, amely a lakható zóna külső határvidékén található. Itt már csak gyenge besugárzást kap az égitest, ami nem elég a jég megolvasztásához - kivéve, ha a bolygót vastag szén-dioxid-légkör övezi.

A legalább hétszeres Föld-tömegű és bolygónknál kétszer nagyobb átmérőjű objektumra eddig nem fordítottak komoly figyelmet, mivel alig harmadannyi napfényt kap a csillagától, mint a Föld a Naptól. Emellett feltehetőleg kötött a tengelyforgása, tehát mindig ugyanazt az oldalát fordítja csillaga felé, ami szélsőséges éghajlatot eredményezhet rajta.

Forrás: [origo]
Csillagától messze van, de üvegházhatás révén mégis meleg lehet a Gliese 581 d jelű exobolygón

Azonban Robin Wordsworth és Francois Forget (CNRS) számításai szerint ha valóban sűrű szén-dioxid-légköre van, akár folyékony víz is lehet stabilan rajta. Az érdekes ötlet egyelőre csak elméleti lehetőség, az exobolygó esetleges légköréről még semmit nem tudni.

Forrás: LMD/CNRS
Fantáziarajz az exobolygóról és légköri folyamatainak szimulációjáról (LMD, CNRS)