Ilyen az Európa és Ázsia határán lévő óriásváros a világűrből

Vágólapra másolva!
Tizenötmillió ember egyetlen városban, de két kontinensen. A Boszporusznál elterülő Isztambulról készült felvételen a világűrből jól azonosítható, merre terjeszkedett a város a környező hegyvidéken. A beépített területeken látszanak a hidak és a repülőtér, emellett a tengeren úszó hajók is megfigyelhetők.
Vágólapra másolva!

Már jelenleg is 15 millióan laknak benne, de a közeljövőben még több lakosa lesz. Mérete és népessége miatt megapolisznak is nevezik Isztambult, ahol Európa és Ázsia egy város területén összekapcsolódik. A város jelenleg közel 1800 négyzetkilométeren terül el, bár méretének pontos meghatározása attól is függ, hogy mely elővárosait tekintik részének vagy különálló településnek. Összehasonlításként: Budapest területe 500, Nógrád megye területe 2500 négyzetkilométer.

Forrás: DLR
Isztambul a TerraSAR-X radarfelvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (DLR)

A mellékelt kép a német TerraSAR-X műhold radarmérései alapján készült. A hamisszínes képen a lakott és beépített területeket sárgás szín jelzi, míg a természetes növényzet és talajtakaró kék árnyalatban jelenik meg. A bal alsó sarokban jól kivehető Isztambul repülőtere, a Kemal Atatürk nemzetközi repülőtér, míg a kép alján, a Földközi-tengeren a hajók is azonosíthatóak. A város európai (balra) és ázsiai (jobbra) felét összekötő Boszporusz- és Fatih Sultan Mehmet-hidak is azonosíthatók középen.

Forrás: DLR
Isztambul területének növekedése az elmúlt közel 30 évben (DLR)

Film a TerraSAR-X műhold üzemeléséről (DLR)

Ajánlat: