Gereblyézett holdat fotóztak a Szaturnusznál - kép

Vágólapra másolva!
Párhuzamos mélyedések, barázdák tarkítják a Szaturnusz Helene nevű holdjának felszínét. Az égitesten omlások, csuszamlások hozhatták létre a furcsa kinézetű alakzatokat, amelyek hatalmas gereblyenyomokra emlékeztetnek.
Vágólapra másolva!

Bizarr megjelenést mutat a Szaturnusz Helene nevű, 36x32x30 kilométeres holdja. A Budapestnél majdnem kétszer nagyobb átmérőjű égitestet a Cassini-űrszonda eddig két alkalommal látogatta meg. Másodszorra a hétvégén, június 18-án jutott a közelébe, amikor mintegy 7 ezer kilométerre haladt el mellette. Az égitest a nagyobb Dione holddal azonos pályán mozog a gyűrűs bolygó körül, 2,7 naponta megtéve egy fordulatot.

Forrás: NASA, JPL
Forrás: NASA, JPL

A furcsa felszínű Helene közelképe. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL)

Az égitest a várakozásoknak megfelelően szabálytalan alakú, és több kráter mutatkozik rajta. Az azonban meglepő felismerés, hogy sok hosszanti, ívesen görbülő mélyedés is mutatkozik a felszínén. Ezek a fényviszonyokból becsült domborzat alapján lejtőirányban húzódnak, tehát feltehetőleg valamilyen lejtős tömegmozgással keletkeztek, és a területükön kisebb omlások, szemcsék lefelé gurultak.