Vágólapra másolva!
Változó felhőzet volt Magyarország felett péntek éjszaka, a nyári Perseida meteorraj maximuma idején. Sajnos a telehold erősen zavarta a megfigyelést, de a felhőtlen részeken óránként több meteor is feltűnt.
Vágólapra másolva!

Hétfő, hazai idő szerint 8.51

A nemzetközi meteoros szervezethez (IMO) beérkezett adatok alapján a Perseida maximum a szokásosnak megfelelően alakult. A legnagyobb aktivitás idején 40-60 meteor tűnt fel óránként. A megfigyelt hullócsillagok számát erősen befolyásolta a holdfény és az Európa felett vonuló változó felhőzet.

Forrás: MCSE
Forrás: MCSE

Tipikus hangulatkép az éjszakáról, a Polaris Csillagvizsgáló meteorkameráján. Vonuló felhőzet, és a derült részeken alkalmanként egy-egy meteor (MCSE, videdometeor.hu
)

Hazánkban az ország északnyugati felét péntekről szombatra virradó éjszaka fokozatosan betakarta egy szakadozott felhőréteg, míg az Alföldön és a délkeleti területeken sokkal kedvezőbb volt a helyzet. Sajnos a telehold letörölte a halványabb meteorokat az égről, de ennek ellenére jó néhány hullócsillagot sikerült megfigyelni a kitartó érdeklődőknek.

Forrás: Meteosat, OMSZ
Forrás: Meteosat, OMSZ

A Meteosat műhold képe szombat hajnali 2 órakor a Magyarország feletti felhőzetről. Az ország délkeleti részén voltak kedvezőek az adottságok (OMSZ)

Péntek, hazai idő szerint 13.35

A megfigyelések alapján a Perseida meteorraj a maximumhoz közeledve a szokásosnak megfelelően erősödő aktivitást mutat. A városoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyekről a gyakorlott észlelők óránként 15-25 meteor jelentkezéséről számoltak be csütörtök éjszaka. A megpillantható hullócsillagok számát erősen befolyásolja a felhőzet, már a vékonyabb cirruszfelhők is jelentősen csökkentik a látható meteorok számát.

Forrás: MCSE
Forrás: MCSE

Egy közel -1 magnitúdó fényességű perseida meteor a Polaris Csillagvizságó tetején üzemelő meteorkamera felvételén. További képek a videometeor.hu honlapon tekinthetők meg (MCSE)

Az elmúlt napokban fokozatosan nőtt a meteoraktivitás a meteoros világszervezet (IMO) észlelései alapján. A mellékelt grafikonon a Perseida meteorok számának lassú, fokozatos növekedése látható a hét folyamán. A függőleges tengely az úgynevezett ZHR értéket mutatja, amely azt jelzi, hány meteort látna a megfigyelő teljesen sötét, zavaró holdfény nélküli égen, ha a meteorraj radiánsa az égbolt tetőpontján lenne. A gyakorlatban ennek közel fele-kétharmada figyelhető meg átlagos körülmények között.

Forrás: IMO
Forrás: IMO

Az elmúlt napokban tapasztalt aktivitás változása (piros jelek) (IMO)

A Galileo Webcast honlapján megtekinthető a Tepliczky István által Tatán (+47.655 N, 18.332 E) üzemeltetett meteorokat észlelő rádiós rendszer képernyője, melyen a rádió hullámhosszakon észlelt meteorok gyakoriságát lehet követni. Ebben a tartományban bizonyos értelemben hallhatók is a meteorok. A hanghatás során nem maguk a feltűnt meteorok, hanem segítségükkel a 95.6 MHz CCIR URH-sávon éppen fogható adás figyelhető meg. Itt általában csak sistergés hallatszik, mivel a távoli adóállomás jeleit a Föld görbülete miatt nem lehet itthon fogni - kivéve amikor egy rádióhullámokat visszaverő, ionizált csatorna keletkezik a légkör magasabb rétegeiben. Ilyet egy-egy meteor hoz létre, ekkor (tehát a meteor felvillanásakor) a hullócsillag nyoma mentén a távoli rádióadás néhány tizedmásodpercre, esetleg hosszabb másodpercekre hallható lesz. A jel megjelenését a képernyőn látható szoftver detektálja, az alsó oszlopdiagramon pedig az adott napon jegyzett óránkénti beütésszámok láthatóak.