A történelem első távoli fotója a Föld-Hold párosról

hold
Vágólapra másolva!
Negyvenöt éve készült az első kép, amely egyszerre mutatta a Földet és a Holdat a kísérőnk körüli pályáról nézve. A korabeli technikával készült fotó egyszerűen, de látványosan mutatja a két égitest összetartozását.
Vágólapra másolva!

Bolygónk, mint egy távoli, apró félföld emelkedik a magasba a Hold sziluettje felett. A sajátos látványt első alkalommal a Lunar Orbiter-1 űrszonda örökítette meg az alábbi felvételen. A kép 1966. augusztus 23-án készült, majdnem pontosan 45 évvel ezelőtt. Jól látható rajta egyenetlen felszínű kísérőnk, felette a Föld bolygó, a kép minőségén pedig a kor technológiája.

Forrás: NASA
A Lunar Orbiter-1 képe a Föld-Hold párosról, amely az első ilyen felvétel volt a Hold körüli pályáról (NASA)

Három évvel az emberes holdraszállás előtt kísérőnk felszínének térképezése és a lehetséges leszállóhelyek kijelölése céljából indították a Lunar Orbiter nevű űrszondasorozatot. Az amerikai űreszközök minden korábbinál részletesebb felvételeket készítettek a Hold felszínéről. Ezek alapján választották ki többek között az Apollo-11 leszállóhelyét is, amelynek felvételei a mellékelt videón a modern Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda még jobb képeivel hasonlíthatók össze.

Az Apollo-11 leszállóhelye a Lunar Orbiter és a Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondák felvételein. Látványos a felbontóképesség fejlődése az eltelt majdnem fél évszázad alatt (NASA)