Hatalmas örvényt figyeltek meg az űrből Ausztrália partjainál

Örvény, tengeri örvény, műhold
Vágólapra másolva!
Mint egy hatalmas lefolyóba áramló víz, úgy csavarodik egy tengeri örvény a világűrből figyelve. A GeoEye-1 műhold 1,5 méter felbontású, látványos felvételt rögzített egy Ausztrália partjainál keletkezett örvényről.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrália nyugati részén található Krait Bay egy lapos tengerparti terület, mely mindössze egy méterrel emelkedik a vízszint fölé. Az alábbi képen az öböl partjai mellett egy látványos tengeri örvény figyelhető meg.

Forrás: GeoEye-1
A GeoEye-1 műhold 1,5 méter felbontású képe Krait Bay partvidékéről és a mellette keringő tengeri örvényről. A kép nagyméretű változatának letöltése. Tekintse meg a helyszínt a Google világtérképén! (GeoEye)

A tengeráramlatok többnyire nem egyenesen haladnak, hanem hullámokat vetnek. Az így kialakult nagyobb kanyarulatok le is válhatnak a fő áramlatról, és kisebb, forgó örvényeket alkotnak.

A légköri és tengeri örvények forgási irányát a Föld tengelyforgásából adódó eltérítő erő (Coriolis-erő) határozza meg. Az irányt az is befolyásolja, hogy az adott lég- vagy víztömeg a környezeténél hidegebb vagy melegebb, és így a környezetéhez képest süllyed vagy emelkedik. Az emelkedő és süllyedő légtömegek és vizek ugyanis egymással ellentétes forgásirányt mutatnak felülről nézve. A déli féltekén a hideg víztömeg által létrehozott örvények az óramutató járásával megegyező, a meleg tengeráramlatok pedig azzal ellentétes irányú forgást mutatnak. További információk a GeoEye-1 műhold honlapján olvashatóak a felvételről.

Kisfilm a GeoEye-1 műholdról