Vágólapra másolva!
A hajtóanyag befecskendezését biztosító gázgenerátor eldugult csöve miatt állt le idő előtt az orosz Progressz teherűrhajó hajtóműve, derítették ki részletes vizsgálatok. Az űrhajó lezuhanása óta nincs hír arról, mikor indul a következő szállítmány a Nemzetközi Űrállomásra.
Vágólapra másolva!

Gyártási hiba miatt eldugult vezetéket tartanak felelősnek a Progressz teherűrhajó augusztusi balesetéért. Az első vizsgálatok a gázgenerátornál mutattak ki problémát, egy pénteki közlemény alapján pedig ezen belül is egy gázvezeték dugult el, és okozta a tragédiát.

A harmadik fokozat hajtóművének gázgenerátorában az eldugult vezeték miatt nem áramlott megfelelően az üzemanyag, ezért a hajtómű idő előtt leállt. A Progressz teherűrhajó ezért nem érte el a kívánt keringési magasságot és sebességet, hanem visszazuhant, és darabjai az Altáj-hegység területén szóródtak szét.

Az eset súlyosan érinti a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működését is. Nem a felszállítandó teher későbbi érkezése jelent gondot, hanem hogy hasonló az embereket az űrállomásra szállító Szojuz űrhajó hordozórakétájának harmadik fokozata is. Egyelőre hivatalosan nem jelentették be, hogy ugyanennek a szerkezetnek az ellenőrzése a többi hordozórakétánál milyen eredményt hozott, és hogy mikor indul a következő szállítmány, illetve emberi részvétellel zajló expedíció az ISS utánpótlására.