A NASA megépíti minden idők legnagyobb hordozórakétáját

Vágólapra másolva!
Egyszerre 21 elefántot tudna az űrbe szállítani 17 400 villanymozdony teljesítményével a NASA új hordozórakéta-rendszere, amely minden korábbinál távolabbra indítja majd az embert a Naprendszerben.
Vágólapra másolva!

A NASA bemutatta új hordozórakéta-monstrumának terveit. A Space Launch System (SLS) nevű rendszer a most épülő Orion-űrhajót (Orion Multi-Purpose Crew Vehicle) fogja indítani, amelynek céljai a Hold, a Mars és egyes kisbolygók lesznek. Az SLS teherszállításra is képes lesz, és tartalékrendszerként szolgál a Nemzetközi Űrállomás működtetéséhez.

Az SLS hagyományos, kémiai meghajtású hordozórendszerként, folyékony hidrogénnel és oxigénnel üzemel. A közelmúltban leállított űrrepülőgép (Space Shuttle) rendszerből az SLS-be beépítik az RS-25D/E főhajtóművet. A fejlesztés elején még szilárd hajtóanyagú segédrakéták működtetését is tervezik, ezek tesztelése már megkezdődött. Felhasználják az Ares I és Ares V rakéták fejlesztése során létrehozott technológiákat is.

Forrás: NASA
A 40 emelet magas új hordozórakéta az indítóállványon (rajz)

Az SLS első változata 77 tonna hasznos terhet szállít, ezt később 143 tonnára emelik (ezzel körülbelül 75 terepjárót vagy 21 felnőtt elefántot tudna eljuttatni az űrbe). A SLS moduláris szerkezetű rendszer lesz, amelyet a speciális igényeknek, illetve az éppen felszállítandó tehernek megfelelően lehet majd variálni. Az első repülés tervezett időpontja 2017, a becsült fejlesztési költség 18 milliárd USD.

Az SLS lesz a NASA első "felfedező-osztályú" hordozórakétája a Saturn V óta, utóbbi indította az Apollo-űrhajókat a Hold felé. Az SLS-en startoló, fejlesztés alatt álló új amerikai űrhajó, az Orion juttathat először embert a Marsra és kisbolygókra a következő évtizedekben.

Forrás: NASA

Az SLS végső változata 122 méter magas lesz (mint egy 40 emeletes épület), és feltöltés nélkül körülbelül 2900 tonnát nyom (ez 29 darab, üzemanyaggal feltöltött Boeing-747-es tömegének felel meg). 4100 tonnányi üzemanyagot elhasználó hajtóművei 20%-kal nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a Saturn V. Ekkora teljesítményt körülbelül 17 400 villanymozdony tudna elérni.