Ilyen a Grand Canyon a Föld eddigi legpontosabb domborzati térképén

hawaii domborzat
Vágólapra másolva!
Közölték a Föld eddigi legpontosabb globális domborzati modelljét. Az amerikai-japán együttműködés keretében született és ingyenesen letölthető terepmodell az eddigi legrészletesebb domborzati térkép, amely bolygónk felszínének 99 százalékát lefedi.
Vágólapra másolva!

Kétszázhatvanezer sztereofelvételből állították össze azt a globális térképet, amely a Föld felszínének domborzatát is ábrázolja. A NASA TERRA műholdján lévő japán készítésű ASTER detektor segítségével térképezték fel bolygónkat. A jelenlegi legpontosabb domborzatmodell megalkotásában az űrrepülőgépes küldetések során végzett radarmérések adatait is felhasználták. A térkép a Föld felszínének 99 százalékát fedi le, a 83. északi és déli szélességi körök között. A domborzatmodellen az 1 kilométer átmérőjű részletek könnyen azonosíthatóak, függőlegesen pedig 30 méteres magasságkülönbségek is vizsgálhatók. A térkép ingyenesen elérhető a lpdaac.usgs.gov vagy a www.ersdac.or.jp honlapokról.


Animáció a Hawaii-szigetek egy részének domborzatáról az új adatbázis alapján (NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, U.S./Japan ASTER Science Team)

A fenti videó már az új domborzatmodell alapján készült, amely a Hawaii-szigeteknek egy részletét mutatja madártávlatból. Jól megfigyelhető, hogy a legmagasabb területek egyben a legmeredekebbek is. Ezek felszínét az eső és a hőingadozás pusztítja, s az így elmállott anyagot a folyók szállítják lefelé. Alacsonyabb szinten a hordalék lerakódik, és üledékek formájában felhalmozódik - ennek megfelelően az alacsony térszinteken lapos, közel vízszintes területek jellemzőek. Az ilyen domborzati mintázat a geológiai időskálán mérve nem idős, néhány millió éves vagy még fiatalabb területekre jellemző, ahol a felszínalakító erőknek még nem volt idejük a magaslatokat elegyengetni - ellenben például hazánk középhegységeivel.

Forrás: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, U.S./Japan ASTER Science Team
A Grand Canyon részlete az új domborzati térképen. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, U.S./Japan ASTER Science Team)

Cikkajánló