Rejtélyes, ugráló fényeket fotóztak a nappali égen

halo
Vágólapra másolva!
A szokatlan fénytünemények viharfelhők felett mutatkoztak, néhány másodperc alatt változtatva alakjukat és fényerejüket.
Vágólapra másolva!

Már több filmfelvétel létezik szokatlanul gyorsan változó, néha "ugrálni" látszó nappali fényjelenségekről. A viharfelhők felett megjelenő fénytünemények viszonylag kis méretűek, és az egyébként gyakran megfigyelt naphalókra emlékeztetnek. Utóbbiak a fátyolfelhők jégkristályain megtörő és tükröződő napfénytől lépnek fel, azonban látványuk mindig csak kifejezetten lassan módosul az égen.

Furcsa, "ugráló" naphalo, amelyet a viharfelhő felett élénken változó elektromos tér által mozgatott jégristályok hozhatnak létre (abrigatti, YouTube)

A mellékelt videón bemutatott jelenség azonban meglepően gyorsan változik, és látványa csak részben hasonlít a halókra és egyéb légköri fényjelenségekre. Eltér a viharfelhők felett sokkal magasabban, az éjszakai égen azonosított, még rövidebb felvillanásokat produkáló lidércektől is.

Megjelenésüket a zivatarfelhőkben lejátszódó elektromos jelenségek magyarázhatják: ezek hatására módosulhatnak a felhők felett futó erővonalak, és egy másodperc alatt átrendezhetik a lebegő jégszemcsék térbeli orientációját. Ez ugrásszerűen változtatja a felénk tükrözött napsugárzás intenzitását és a fényjelenség formáját.