Landolt az ember nélküli kínai űrható

Vágólapra másolva!
Sikeres dokkolási művelet után tért vissza a Földre az ember nélküli kínai Sencsou-8 űrhajó. A tervek szerint hasonló küldetések következnek a jövőben, már emberrel a fedélzeten, és kiépítik az első kínai űrállomást is.
Vágólapra másolva!

Az ember nélküli Sencsou-8 szerdán éjszaka landolt a mongol puszta területén. Az űrben 17 napot töltött űrhajót kísérleti céllal indították, feladata a dokkolási művelet tesztelése volt. Az egység sikeresen összekapcsolódott a Tiangong-1 nevű űreszközzel, a tervezett űrállomás első Föld körül keringő elemével. A sikeres művelet után a Sencsou-8 levált, majd landolt a Földön.

Film az összekapcsolódásról

A most szerzett tapasztalatok alapján fejlesztik tovább a szakemberek a következő küldetéseknél használt módszert, amelynek segítségével több elemből álló modulűrállomást fognak létrehozni a Föld körüli pályán. A tervek szerint 2012-ben a Sencsou-9 és -10 űrhajók látogatják meg a Tiangong-1 modult. A részben katonai célú űrállomásnak két további egysége, a Tiangong-2 és -3 2013-ban, illetve 2014 és 2016 között állna Föld körüli pályára.