Vágólapra másolva!
Óránként több tucat hullócsillagot is megfigyelhetünk, ha szerencsénk lesz az időjárással a hét első felében. A Gemindák az év utolsó hullócsillagzáport produkáló meteorraja. Közel annyi meteort ad a raj, mint az augusztusi Persiedák, de sokkal hidegebb és kellemetlenebb viszonyok között - ez magyarázza kisebb népszerűségét.
Vágólapra másolva!

A Geiminidák egy "megbízható" meteorraj: derült idő esetén, a városoktól távol minden évben sok hullócsillagot ad - azonban ennek megfigyeléséhez vastag öltözet is szükséges. A legjobb rétegesen felöltözve egy vagy két hálózsákba bújva kifeküdni a szabadba. A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. A sikeres észleléshez szükséges fontos körülmény a sötét égbolt. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól és öltözzünk fel nagyon melegen.

Idén a meteorraj legnagyobb aktivitása december 14-én várható, tehát keddről szerdára és szerdáról csütörtökre virradó éjszaka is érdemes figyelni a hullócsillagokat. Sajnos a Hold ekkor 4-5 nappal lesz telehold-fázis után, ennek megfelelően fénye erősen zavaró lesz, főleg az éjszaka második felében. Azonban ha nem lesz vékony fátyolfelhőzet az égen, szép látványban lehet részük azoknak, akik az ég alatt töltenek néhány órát. Ideális esetben óránként több tucat hullócsillag is feltűnhet az égen.

A raj radiánsa a Gemini csillagképben található, amely a téli éjszakákon látványos Oriontól balra, az éjszaka későbbi részében balra felfelé, kinyújtott kezünkön közel kétarasznyira található. Az úgynevezett radiánsjelenség során a meteorok látszólag az égbolt egy pontjáról érkeznek. Ez a perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek. Radiánsnak nevezzük azt a égterületet, ahonnan a meteorok emiatt érkezni látszanak. A meteorraj nevét a radiánst tartalmazó Gemini (Ikrek) csillagképről kapta.

Forrás: starrynight.com
A Geminida-meteorraj radiánsának helyzete az égen kora este, délkelet felé tekintve (starrynight.com)

A Geminida-meteorraj eredetét tekintve kissé kilóg társai közül. Míg a többi meteoráramlatot, mint például a nyári Perseidákat üstökösmagok szórták szét útjuk mentén, a Geminidák szülőégiteste a Phaeton nevű kisbolygó. Elképzelhető, hogy valóban egy aszteroida darabjai lének be decemberben a Föld légkörébe - de az is lehet, hogy a Phaeton egy inaktív üstökös. Egykor intenzív anyagkibocsátást produkált, létrehozva a meteorrajt is - de ma már nyugodt a felszíne, nem növeszt kómát és csóvát.