Gipszet találtak a Marson: újabb erős bizonyíték a vízre

Vágólapra másolva!
Fényes, gipsznek látszó anyagot észlelt a NASA Opportunity marsjárója, amely a víz egykori jelenlétére utal a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!

A felfedezést az Amerikai Geofizikai Szövetség éves közgyűlésén jelentették be. A NASA Mars Exploration Rover programja keretében 2003-ban két űrszondát küldött a vörös bolygóra, a Spirit és az Opportunity rovert. A két egység 2004 januárjában landolt a Mars ellenkező oldalain, egymástól 10 500 kilométeres távolságra. Az eredetileg néhány hónaposra tervezett küldetést a NASA többször
meghosszabbította. A Spirit missziója idén májusban fejeződött be, amikor az amerikai űrkutatási hivatal végleg lemondott arról, hogy kapcsolatba próbáljon lépni a homok fogságába esett roverrel.

Az Opportunity idén augusztusban érkezett a vörös bolygó óriáskráteréhez, a 22,5 kilométer átmérőjű Endeavour nyugati pereméhez; ez a negyedik kráter, amelyet vizsgál. Az Endeavourt azért iktatták a programba, mert sokkal korábbi, mint az eddig vizsgált képződmények, és lényegesen különbözik a többi krátertől. Az űrszondák által készített felvételek agyagásványokat mutattak ki, amelyek a feltételezések szerint a korai Mars meleg és nedves környezetében alakultak ki.

Az Opportunity egy keskeny "gipszérre" is rábukkant, amely 1-2 centiméter széles és 40-50 centiméter hosszúságú. A marsjáró a lerakódást mikroszkopikus kamerájával (Microscopic Imager) vizsgálta, amely részletesen elemzi a kőzeteket és a felszínt. Ugyancsak elemezte alfa részecske röntgen-spektrométerével (Alpha-Particle-X-Ray Spectrometer), amely a kőzetek alkotóelemeit határozza meg, és különböző szűrők segítéségével felvételeket is készített az árbocra szerelt kamerával. A kérdéses keskeny kőztsávot valószínűleg gipsz, vagy hozzá hasonló egyéb kalciumszulfát ásvány alkotja.

Mint Steven Squyres, a program irányítója rámutatott: minden jel szerint az "ér" tiszta kalciumszulfát, bár további vizsgálatok szükségesek a lerakódás összetételének pontos megismeréséhez. "Ez az ér a sziklába ékelődött, vagyis itt képződött" - mondta. Feltehetőelg a kőzetek repedéseiben cirkulált vízből itt vált ki az oldot anyag. Mindez további érv amellett, hogy a bolygó felszíne egykor a mainál nedvesebb és feltehetőleg melegebb is volt.

Áttekintés az Opportunity rover munkájáról a Marson (NASA)