Belepte a hó a Tejútrendszert

tejútrendszer
Vágólapra másolva!
Ha kívülről látnánk, akkor galaxisunk, a Tejútrendszer színe a frissen hullott hóéra emlékeztetne. Egy felmérés során közel egymillió távoli csillagvárost hasonlítottak össze a sajátunkkal.
Vágólapra másolva!

Milyen színű a Tejútrendszer? Az egyszerűnek hangzó kérdésre nehéz választ adni, mivel mi magunk, tehát a megfigyelők is a belsejében vagyunk, és a csillagközi felhők fényelnyelő hatása miatt sem tudjuk galaxisunk egyes részei megfigyelni.

A problémát Jeffrey Newman és Timothy Licquia (Pitt's Kenneth P. Dietrich School of Arts and Sciences) úgy oldották meg, hogy a mi galaxisunkhoz hasonló távoli csillagvárosokat kerestek. A munka keretében a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) nevű kiterjedt égboltfelmérés adatait használták fel, és közel egymillió távoli csillagvárost hasonlítottak össze a Tejútrendszerrel.

Megvizsgálták, hogy a messzi objektumokban körülbelül hány csillag található, illetve milyen ütemben keletkeznek bennük új égitestek, ami az objektum fényességével és színével kapcsolatos. Az így kiválasztott, a Tejútrendszerhez leginkább hasonló távoli galaxisok elemzése alapján kiderült, hogy a saját csillagvárosunk messziről fehéres árnyalatú lenne.

A Tejútrendszer színe a kutatók szerint leginkább a frissen hullott hóéra emlékeztethet, nem sokkal napkelte után szemlélve.

A távoli galaxisokat a csillagászok a legegyszerűbb beosztás szerint két nagy csoportba sorolják, a dominánsan kék és a főleg vöröses színű galaxisok közé. Míg az inkább kék galaxisokban aktív csillagkeletkezés zajlik, a vöröses árnyalatúak idős csillagokat tartalmaznak. Ilyen szempontból a Tejútrendszer a két szélső eset között helyezkedik el: még aktívan keletkeznek benne az új égitestek, de már nem olyan gyors ütemben, mint például az ősi Világegyetem fiatal galaxisaiban, vagy az ütköző és heves kölcsönhatásban lévő galaxisokban.

A Tejútrendszer egy körülbelül 100 ezer fényév átmérőjű spirálgalaxis, amelynek egyik karjában, a centrumtól körülbelül 30 ezer fényévre helyezkedik el a Naprendszer, benne a Földdel. A Tejútrendszer középpontjában egy hatalmas fekete lyuk terpeszkedik, amely éppen elnyelni készül egy csillagközi gázfelhőt.