Űrszemét miatt módosítják a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Vágólapra másolva!
Egy amerikai távközlési műhold roncsai veszélyeztetik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) épségét, ezért módosítják a pályáját.
Vágólapra másolva!

A tíz centiméter átmérőjű űrszemét kikerülése érdekében magasabb pályára állítják az ISS-t. A manővert az orosz Zvezda (Csillag) modul hajtóműveivel hajtják végre péntek délután, közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor.

Jövő héten újabb pályakorrekciót kell végrehajtani, mert a hónap végén az ISS-hez érkezik a Progressz teherűrhajó, és meg kell teremteni a megfelelő kapcsolódási feltételeket.

Eddig 13 alkalommal kellett módosítani az ISS pályáját űrszemét veszélye miatt, a legutolsó korrekció tavaly szeptemberben történt. Egy másik esetben, 2011 júniusában átmenetileg el kellett hagyni az űrbázist. Az ott dolgozó űrhajósok az ISS-hez korábban csatlakozó két visszatérési egységben leltek menedékre, miközben az űrszemét nagyjából 250 méterre száguldott el a 110 méter széles űrállomástól. Akkor túl későn sikerült azonosítani a közeledő űrszemetet ahhoz, hogy módosítani lehessen az űrállomás pályáját, emiatt utasították a legénységet, hogy hagyja el az űrbázist, és foglaljon helyet a két Szojuz-kapszulában. Így vész esetén leválhattak volna az ISS-ről, és visszatérhettek volna a Földre.

Rengeteg törmelék kering az űrben, egyebek között elégett rakétafokozatok megmaradt darabjai vagy kiöregedett műholdak. Az ISS mindig kitér ezek elől, de a néhány centiméteres űrszemetet nehéz azonosítani. Szakértők szerint egy kisebb űrszemét is komoly kárt okozhat a Föld körül 350 kilométeres távolságban keringő űrállomásban.