Marsi meteoritzápor hullott Afrikára

Vágólapra másolva!
A Marsról származó meteoritok hullottak tavaly júliusban Marokkóra. A kémiai elemzés eredményeit kedden hozták nyilvánosságra. A marsi kőzetek tízszer drágábbak, mint az arany a meteoritok piacán.
Vágólapra másolva!

2011 júliusában egy tűzgömböt (fényes meteort) észleltek Marokkó felett, és december végén lehullott kőzetdarabokat is találtak. A meteorit-szakértők most 7 kilogrammnyi összegyűjtött kőzet vizsgálata alapján bizonyították a marsi eredetet. A legnagyobb meteorit 1 kilogramm súlyú.

A kutatók szerint évmilliókkal ezelőtt egy nagy test (például egy kisbolygó) csapódott a Marsba, kőzetdarabokat szakítva ki a felszínéből. Ezek egy része kirobbant a világűrbe, és a hosszú űrutazás után egyikük véletlenül a Földön landolt, több darabra töredezve. A most lehullott és megtalált darabokat Tissint névre keresztelték, az összetartozó meteoritok anyaga vulkanikus eredetű.

A Marsról származó kőzetminták többsége sok millió évvel ezelőtt érkezett a Földre, de a legfrissebbek is több évtizedesek, ezért már "szennyezettek" földi életformákkal és anyagokkal. A frissen hullott marsi meteoritok még sokkal tisztábbak lehetnek, így alkalmasabbak a marsi viszonyok tanulmányozására. Ez a meteorithullás az ötödik ilyen alkalom, hogy egy marsi meteoritnak a lehullását is megfiigyelték.

Legutóbb 1962-ben találtak "friss" marsi meteoritot, és eddig összesen 110 kilogramm olyan kőzetet gyűjtöttek össze, amelyek a vörös bolygóról származnak. A meteoritok kereskedelmi piaca jelentős, a friss mintákat a gyűjtőktől kereskedők vásárolják fel, akik nagy haszonnal értékesítik a kőzeteket, unciánként 11-22 ezer dolláros áron (1 uncia 28,35 gramm). Ez azt jelenti, hogy a marsi kőzetek tízszer drágábbak, mint az arany. A leghíresebb marsi meteorit az ALH 844001, amelyben egyes kutatók szerint ősi életnyomok vannak.

Az NWA 7032 jelű marsi meteorit