Földközelbe ér kedden a második legnagyobb veszélyes kisbolygó

eros, kisbolygó
Vágólapra másolva!
Harminchét éve nem volt olyan közel hozzánk az Eros kisbolygó, mint a héten kedden lesz. Aggodalomra azonban nincs ok, a Holdnál majdnem hetvenszer távolabb halad el mellettünk.
Vágólapra másolva!

Az Eros kisbolygó 2012-ben január 31-én jár legközelebb a Földhöz. Az égitest egy sokat vizsgált, híres objektum, mert az egyik legnagyobb méretű a Földet becsapódással veszélyeztető kisbolygók között.

A 433 Eros kedden 26,7 millió kilométerre halad el a Föld mellett, az elmúlt 37 év során most lesz a legközelebb. A távolság azonban így is biztonságos, ugyanis közel hetvenszer lesz távolabb a Holdnál. "Legutóbb 1975-ben volt ilyen távolságra, legközelebb pedig 2056-ban lesz ilyen közel hozzánk" - olvasható a Universe Today csillagászati hírportálon.

A 34 kilométer átmérőjű aszteroida viszonylag fényes, így akár amatőr távcsövekkel is megfigyelhető lesz nagyjából február 10-ig, amint a Leo (Oroszlán), Sextans (Szextáns), majd a Hydra (Északi Vízikígyó) csillagképeken halad át az éjszakai égbolton. Egy apró fénypontnál azonban ekkor sem mutat töbet magából.

A 433 Eros S-típusú aszteroida, ezek elsősorban vas- és magnéziumtartalmú szilikátos ásványokból állnak, és ebbe a kategóriába tartozik a kisbolygók 17 százaléka. Az égitestet 1898. augusztus 13-án fedezte fel Carl Gustav Witt berlini és Auguste Charlois nizzai asztronómus. Az 1036 Ganymed után ez a második legnagyobb kisbolygó, amely időnként a Föld közelébe kerülhet, ezért veszélyes égitestnek számít. 2000 februárjában a NASA NEAR Shoemaker űrszondája az Eros körüli pályára állt, majd egy évvel később, 2001. február 12-én le is szállt a felszínére. Az egy évi keringés során az űrszonda több mint 160 ezer felvételt készített az aszteroidáról, és százezernél több krátert azonosított rajta.

Az Eros kisbolygón a felszíni gravitációs gyorsulás erősen változó, mert alakja hosszan elnyúló, és emellett gyorsan forog. Tengelye körül 5,27 óra alatt fordul meg . Felszínén a nappali hőmérséklet elérheti a 100 Celsius-fokot, éjszaka pedig -150 Celsius-fok alá eshet.