Jövő héten startolhat az első magyar műhold

Vágólapra másolva!
Február 9-én startolhat legkorábban az első magyar műhold, a Masat-1. Az európai Vega hordozórakétán induló űreszköz nemzetközi szinten is bemutathatja a hazai műszaki szakemberek képességeit.
Vágólapra másolva!

Magyarország első műholdja, a Masat-1 több, hasonló műholddal közösen részt vesz az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében. Az új típusú hordozórakéta startjára a Francia Guyana-n található Kourou űrközpontban kerül sor, legkorábban 2012. február 9-én. A startot az ESA élőben fogja közvetíteni.

Sikeres indulás esetén, a start után alig több mint 70 perccel a hordozórakétán található műholdak - köztük a Masat-1 is - Föld körüli pályára állnak. A felbocsátásra előreláthatólag helyi idő szerint 7.00 és 9.00 óra között kerül sor, ami magyar idő szerint 11.00 és 13.00 óra közötti időpontnak felel meg. A start előtt három és fél perccel minden rendszernek indulásra kész állapotban kell lennie, ekkor kezdődik a visszaszámlálás. Az indítást követően több rakétafokozat emeli a magasba és állítja pályára a hasznos terhet, amelynek része a Masat-1 is. A sikeres pályára állás után közel 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér. Ezt követően a műhold helyzete a cubesat.bme.hu honlapon lesz folyamatosan követhető.

Az első magyar műhold, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszék és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint a BME Űrkutató Csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak összefogásával, szponzori támogatással született meg. A pályára állás után a műhold saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat gyűjt, amelyeket a BME-s csapat által erre a célra kialakított földi vevőállomásra továbbít. A földi állomás központi vezérlőjének a Mérnöktovábbképző Intézet ad otthont, míg az antennarendszer a BME "E" épületének tetején kapott helyet. A műhold fedélzetén egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszert is elhelyeztek, aminek segítségével a Földről távirányítással lehet a Masat-1 orientációját befolyásolni.

Forrás: BME
A Vega rakéta orrkúpja, amelyben a műholdak helyet kaptak. A kép nagyméretű változatának letöltése (BME)

A Masat-1 - melynek neve a magyar és a satellite szavak összetételéből származik - egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit, az építés alapjául szolgáló szabvány miatt CubeSatnak is nevezik. Építése egy úgynevezett pilot projekt, amely elsősorban oktatási célt szolgál - gyakorlati haszna azonban ezen messze túlmutat. A program révén a fejlesztői csapat olyan tapasztalatra, tudásra és referenciára tesz szert, amelynek segítségével demonstrálják hazánk szaktudását. Mindezzel lehetőséget teremtenek jövőbeli nemzetközi együttműködésekre, és űripari megrendelések hazai teljesítésére, ami jelentős gazdasági előnyökkel járhat.

Forrás: BME
A starthelyen lévő hordozórakéta a kiszolgáló szerelőállvánnyal. A kép nagyméretű változatának letöltése (BME)