Szoftverhiba okozta Fobosz-Grunt-űrszonda vesztét

phobos grunt
Vágólapra másolva!
Nem amerikai radar, hanem szoftverhiba okozta a Fobosz-Grunt orosz űrszonda kudarcát, derült ki egy orosz vizsgálat során, amelyet a szonda számítógépes rendszerének földi példányán végeztek.
Vágólapra másolva!

A fedélzeti számítógép programhibája okozta a Fobosz-Grunt orosz űrszonda sikertelenségét - állapította meg jelentésében az a bizottság, amelyet a kudarc okainak kivizsgálásával bíztak meg.

A bizottság már átadta az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz vezetőjének a jelentést, amely szerint a szoftverhibát az okozta, hogy egyidejűleg két csatornát indítottak újra a Mars holdja felé tartó űrszonda fedélzeti számítógépén. A tárcaközi vizsgálóbizottság tagjai sok más feltételezés mellett azt is kizárták, hogy a csendes-óceáni Marshall-szigetcsporthoz tartozó Kwajalein-atollon telepített, egy kisbolygót követő csillagászati radarból származó impulzus tehette tönkre a Fobosz-Grunt elektronikáját.

A Fobosz-Grunt a startot követően nem indult el a Mars felé, hanem Föld körüli pályán maradt, majd 2012. január 5-én zuhant vissza a Földre. Darabjainak lehullási helyéről nincsenek elég pontos adatok, a feltételezések alapján a Csendes-óceán déli részén léptek be a légkörbe, de a töredékek Dél-Amerika felett elhaladva az Atlanti-óceán déli részén hullottak le.