Új videót közöltek a Hold túloldaláról

grail
Vágólapra másolva!
Látványos film készült a Hold Földről láthatalan oldaláról. A GRAIL űrszondapáros által rögzített képeken ősi, közel négymilliárd éves, kráterekkel szabdalt táj tanulmányozható.
Vágólapra másolva!

Szerdán hozták nyilvánosságra a Hold körül keringő GRAIL űrszondapáros első videófelvételeit. A két űrszondán elhelyezett MoonKAM nevű képrögzítő kifejezetten oktatási céllal készít felvételeket a Hold felszínéről. A film az égitestnek a Földről láthatatlan oldaláról készült, miközben a szondák az északi pólus felé közeledtek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=36Ya4RG5F8GczPni


Látványos film a Hold túloldala felett haladó GRAIL űrszondapárostól (NASA)

A Hold túloldalán vastagabb a kéreg, mint a Földről látható féltekén, ezért ott nehezebben jutott a felszínre a mélyben keletkező magma. A túloldalon így alig vannak sima, úgynevezett mare területek, vagyis klasszikus "holdbéli" tengerek. Ezek hiányában az idős, a Naprendszer korai időszakából visszamaradt és becsapódások által erősen szabdalt, kráterezett felszínt láthatjuk.

A GRAIL űrszondapáros neve a Gravity Recovery and Interior Laboratory kifejezésből képzett mozaikszó. A szondák célja a gravitációs tér és a felszín vizsgálata révén a Hold belső jellemzőinek jobb megismerése. A NASA Discovery-programja keretében két, egymással teljesen megegyező egység startolt, amelyek azonos pályán keringenek. A Hold gravitációs anomáliái miatt változik a két szonda között a távolság, ami a gravitációs tér feltérképezését minden korábbinál részletesebben leszi lehetővé.