Így védett bennünket a még hidegebbtől a Kárpátok

műhold, hideg, tél, Európa
Vágólapra másolva!
A műholdas mérések alapján is látható, hogy Európában néhol akár 15 fokkal hidegebbet mértek az elmúlt hetekben, mint az előző évek során. A legfagyosabb tél a Fekete-tenger és a Kaszpi-tó környékén volt.
Vágólapra másolva!

Kemény hidegek voltak január végén és február elején sok helyen Európában. Az extrém időjárás olyan ritka jelenségeket is produkált, mint például hóvihar Rómában vagy Tripoliban, és sajnos emberéleteket is követelt az alacsony hőmérséklet. Az alábbi hőtérkép megalkotásához az adatokat a NASA TERRA műholdján lévő MODIS detektor mérései biztosították.

Forrás: NASA
Az elmúlt évekhez viszonyítva hidegebb (kék) és melegebb területek január végén.
A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A képen a 2012. január 25. és február 1. közötti időszakban mért hőmérséklet, valamint ugyanezen periódus 2001. és 2010. közötti átlagos hőmérsékletének eltérését mutatja. A kék szín azt jelzi, ahol idén a megszokottnál 15 fokkal is hidegebb volt, míg a piros árnyalatok a 15 fokkal melegebb területeket ábrázolják.

A képen látványosan kirajzolódik a domborzat hatása: a Kárpátok gyűrűjét körülöleli a Kárpát-medencében lévőnél is hidegebb levegő - azaz a hegység jól védett bennünket.

Forrás: NASA, Google Earth
A hőkülönbség-térképet a Google Earth alkalmazással is megjeleníthetjük,
ha a megfelelő KML file-t letöltjük (Google)

A térképen jól megfigyelhető, hogy a Fekete-tenger és a Kaszpi-tó környékén a megszokottnál sokkal hidegebb volt az idei tél - ugyanakkor az átlagos hőmérsékletet tekintve hazánkban nem volt annyira kiugró a hideg, mint azt gyors beálltakor éreztük. A sajátos időjárási helyzetet az északról messzire délre lehúzódó hideg légtömegek hozták létre.

Áttekintés a TERRA műholdak működéséről (NASA)