Vágólapra másolva!
Egy emberalak, a bolygók helyzete, néhány molekula és a tízes számrendszer - ilyen információkat kódoltak abba az üzenetbe, amelyet egy távoli gömbhalmaz felé sugároztak közel 40 éve.
Vágólapra másolva!

A Földön kívüli intelligenciák talán véletlenül akadnak majd a földi emberi civilizáció nyomaira. Felismerhetik például a rádióadásokat, a jövőben a technikai fejlődéssel párhuzamosan megjelenő egyéb sugárzások nyomát, esetleg a légkörbe kibocsátott ipari anyagok jelenlétét, éjszakai városfényeket és egyéb nem természetes jeleket.

Forrás: Frank Drake (UCSC) et al., Arecibo Observatory (Cornell, NAIC)
Az 1974-ben kibocsátott areciboi rádióüzenet grafikus formában megjelenítve (Frank Drake (UCSC) et al., Arecibo Observatory, Cornell, NAIC)

Több alkalommal már célzottan is sugároztak rádióüzenetet a világűrbe, olyan információkat belekódolva, amely arról ad hírt, hogy milyen lények laknak a Föld bolygón. Az első ilyen üzenetet 1974-ben az areciboi rádiótávcsővel sugározták ki a távoli M13 jelű gömbhalmaz felé - ha valaki onnan válaszol is rá, közel 50 ezer évig tart majd egy üzenetváltás.

Ennek a rádiósugárzásnak a képi megjelenítési formája látható a fenti ábrán. Az üzenet tartalmazza a számokat 1-től 10-ig, valamint a hidrogén, a szénatom, és néhány más érdekes atom és molekula, köztük a DNS egyes részeinek vázlatát. Szerepel rajta a nagybolygók helyzete a Naprendszerben, az üzenetet kibocsátó rádiótávcső sziluettje, valamint egy sematikus emberalak is. Az üzenet pontos megfejtése ezen az oldalon található.

Ajánlat: