Taroltak a magyar fotók az égi együttállásról, két hét múlva újabb nagy látvány

együttállás
Vágólapra másolva!
Pénteken kétszer is a Hold, a Vénusz és a Jupiter együttállásáról készített magyar képet választotta nyitólapjára a Spaceweather.com űrportál, és ezeken kívül is felkerültek rá szép hazai fotók. A következő nagy látvány március 12-én lesz.
Vágólapra másolva!

Sok levelet kaptunk a hétvégén, amelyekben olvasóink lelkesen számoltak be a Hold, a Vénusz és a Jupiter együttállásának megtekintéséről. Az egyik legnagyobb űrportál, a Spaceweather.com a jelenségről sok képet közölt, amelyek között a magyar felvételek kitűnően szerepeltek. A pénteki látvány először Schmall Rafaeltől került a portál nyitólapjára (lásd lent, szombat délutáni bejegyzésünkben), majd szintén egy magyar fotósra szavaztak a szerkesztők: Ábrahám Tamás Zsámbékon készített képei következtek.

Felkerültek a portálra Kiss Csongor szép derecskei felvételei, Landy-Gyebnár Mónika gyönyörű veszprémi fotói (az elsőn még a Mekúr, az utolsón pedig a Nemzetközi Űrállomás átvonulása is megfigyelhető), és Ladányi Tamás látványos veszprémi kompozíciója is. Ábrahám Tamás szombaton is fotózott, ezúttal Biatorbágyról.

Forrás: spaceweather/Landy-Gyebnár Mónika
A legfényesebb égitest a Hold, tőle balra a Vénusz, kicsivel felette a Jupiter látható, a kép jobb oldalán húzódó csík pedig a Nemzetközi Űrállomás átvonulása (Landy-Gyebnár Mónika felvétele)

Aki a felhők miatt nem látta a jelenséget, márciusban újra próbálkozhat: 12-én a Vénusz és a Jupiter már csak 3 foknyira, azaz 6 telihold-távolságra lesznek egymástól. Március 26-án pedig - Föld körüli keringése során - ismét a közelükbe érkezik a Hold.

Végül még két szép hazai felvétel:

Forrás: Németh Kornél
Balról jobbra: Jupiter, Vénusz, Hold (Németh Kornél felvétele Szolnokról, MCSE)

Forrás: Rosenberg Robert
Balra fent a Jupiter, jobbra alatta a Vénusz, mellette pedig a Hold (Rosenberg Róbert felvétele Adonyból, MCSE)

Sok szép képet közölt a Hírek.csillagászat.hu oldal is.

Korábbi információk

Magyar fotó a Spaceweather.com űrportál nyitólapján (szombat délután)

Schmall Rafael nevű olvasónk szombaton levelet küldött szerkesztőségünkbe, amelyben arról számol be, hogy pénteken is látványos volt a Jupiter-Vénusz-Hold együttállás. Fotókat készített a jelenségről, amelyeket beküldött a Spaceweather.com űrportálra. Az egyik fotót körülbelül egy óra múlva kitették a főoldalra (szombaton 17 órakor még mindig ott van, pedig sok más országból és érkeztek képek), a többi pedig itt látható. Rafael engedélyével az egyik képet itt is közöljük, és mindenkit arra buzdítunk, hogy ma is próbálkozzon a megfigyeléssel: egyrészt valamivel jobb lesz az időjárás, másrészt még szebb a látvány (és ahogy sötétedik, egyre szebb lesz). Dél felé fordulva a téli égbolt gyönyörű csillagképét, az Oriont avagy Vadászt láthatjuk.

Forrás: Schmall Rafael
Felülről lefelé: Jupiter, Vénusz, Hold, Kaposfő település (Föld, Magyarország, Somogy megye): Schmall Rafael fotója a péntek esti látványról

Információk az együttállás megtekintéséhez:

A következő napokban három égitest tűnik fel egymás mellett a szürkületben, a nyugati látóhatár felett: a Vénusz, a Jupiter és a Hold. Míg a két fényes bolygó egymáshoz képest nem mozdul el látható mértékben, a sokkal gyorsabban haladó Hold változatossá teszi a képet.

Az együttállás megfigyelése szabad szemmel ideális. A sikeres megfigyelésre még a városokból is van esély, bár a lámpáktól mindenképpen érdemes eltávolodni. A másik feltétel a jó rálátás a nyugati horizontra: magas házak és fák közelében sajnos nem figyelhetjük meg az együttállást.

Nnaplemente után közel fél órával a mostanában igen fényes Vénusz bolygó tűnik fel elsőként a nyugati égen. Az Esthajnalcsillagnak is nevezett égitesttől balra felfelé, kinyújtott kezünkön közel egy arasznyira egy nem sokkal halványabb égitest, a Jupiter mutatkozik. Gyakorlott megfigyelők a Merkúrt is azonosíthatják, ha szerencséjük van - ez azonban sokkal alacsonyabban lesz az égen, és jóval halványabb is.

Szombaton este lesz a legizgalmasabb az együttállás: a keskeny holdsarló a Vénusz mellé tűnik fel. Látható lesz a Holdon a hamuszürke fény, amelynek révén az egész holdkorong halványan derengeni fog. Szerencsés esetben szabad szemmel, távcsővel pedig minden esetben láthatjuk rajta a tengereket, azaz a sötétebb lávasíkságokat. A hamuszürke fényt egyébként a Földről a Hold felé szórt napfény hozza létre.

Forrás: MCSE, Polaris Csillagvizsgáló
Az esti égbolt látványa szombaton (MCSE, Polaris Csillagvizsgáló)

Még vasárnap este is szép lesz a látvány: a Hold ekkorra már továbbhalad Föld körüli pályáján kelet felé, így a Jupiter és a Vénusz között mutatkozik, valamivel már fényesebb formában, mivel lassan "hízik", tehát a holdfázis növekszik. A következő napokban még jobban eltávolodik a két bolygótól az égen, Föld körüli keringését így könnyen nyomon követhetjük.

Forrás: MCSE, Polaris Csillagvizsgáló
Az esti égbolt látványa vasárnap (MCSE, Polaris Csillagvizsgáló)

A várható időjárásról itt olvashatunk. A megfigyeléshez öltözzünk melegen!