Lego űrállomás készült a világűrben

lego, iss
Vágólapra másolva!
Két óra alatt állította össze egy japán asztronauta az űrállomás Lego modelljét Föld körüli pályán. A feladatot egy átlátszó és lezárt dobozban végezte el, nehogy a darabok elrepüljenek a súlytalanságban.
Vágólapra másolva!

Mindössze két óra kellett Satoshi Furukawa japán űrhajósnak, hogy Föld körüli pályán keringve Lego építőelemekből felépítse a Nemzetközi Űrállomást (ISS-t). A munka nem volt nehéz, és a gyorsan bővülő modell a valódi ISS belsejében lebegett, miközben növekedett.

Forrás: NASA, Lego Group
Az összeállított ISS modell (NASA, Lego Group)

A Lego űrállomás egy kis, lezárt és átlátszó, műanyag tartályban (kesztyűdobozban) épült - félő volt ugyanis, hogy egyes részei véletlenül ellebegnek, és rossz helyre jutva valamely műszernél problémát okoznak. Emellett külön figyelni kellett az építőelemekre, ugyanis tűzvédelmi szempontból nem a legbiztonságosabb tárgyak közé tartoztak az ISS fedélzetén.

Forrás: NASA, Lego Group
A kesztyűdoboz, amely megakadályozta, hogy szétszóródjanak az építőelemek (NASA)

A valójában 110 méter átmérőjű űrállomás modellje csak 0,6 méteres lett, és nem csak szórakozásból készült el. Egy oktatási program része, amelyet a NASA a dán Lego céggel közösen hozott létre. Az ISS fedélzetén az állomás modellje mellett további játékok is vannak, köztük Mars roverek, a Hold felderítésére használt űreszközök, a Hubble-űrtávcső, valamint egy GPS műhold miniatűr mása is.

A Lego űrállomás készítése (NASA)