Születőben van az utóbbi évek legnagyobb jéghegye

jéghegy, glecser
Vágólapra másolva!
Harminc kilométer hosszú repedés mentén fog leszakadni egy jégmező az Antarktiszon. Az így kialakuló hatalmas úszó jéghegyen Budapest kétszer elférne.
Vágólapra másolva!

Az év elején 30 kilométer hosszú repedés keletkezett az antarktisz Pine-szigeten lévő jégmezőn. Az ilyen repedések kialakulása általában egy-egy jégmező szélének letörését előzi meg. Egy kutatócsoport feltérképezte a hatalmas repedést, a NASA egyik repülőgépén szállított radarberendezéssel. Az alábbi animáció minden korábbinál pontosabban mutatja be a területet. Az animáció elkészítéséhez a radarmérések alapján megállapított domborzatra illesztettek műholdképeket.

Animáció a repedésvölgy feletti képzeletbeli elrepülésről (NASA)

A repedés szélessége 80 és 250 méter között változik, mélysége pedig átlagosan 50-80 méter. Legmélyebb pontja egybeesik a környező vízszinttel (maga a jégtábla közel 500 méter vastag, de ebből csak 50-60 méter vastag rész emelkedik a vízszint fölé). A hatalmas jégtábla leszakadására már régóta várnak a szakemberek, amely ha megtörténik, 900 négyzetkilométer területű úszójégtáblát hoz majd létre - ez Budapest területének közel kétszerese.

Valódi felvételek a repedésről és a terület tágabb környezetéről (NASA)

További képek és filmek a hatalmas repedésről és könyékéről a NASA honlapján tekinhetők meg.