A hétfőinél is brutálisabb kitörés történt a Napon

napkitörés, X5
Vágólapra másolva!
A Földnél négyszer nagyobb napfoltcsoport felett újabb hatalmas napkitörés zajlott le szerdán éjjel. Komoly esély van rá, hogy a napanyag eltalálja a Földet.
Vágólapra másolva!

Az AR1429 jelű gigantikus napfoltcsoport felett X5-ös kategóriájú napkitörés történt, magyar idő szerint szerdán 1.28-kor. Ez négy fokozattal volt erősebb a hétfői nagy kitörésnél, és igen erős ultraibolya felvillanást okozott, amelyet a NASA Solar Dynamics Observatory nevű napkutató szondája észlelt:

Forrás: spaceweather.com
A szerdai napkitörés UV felvillanása (a balra fent lévő legfényesebb terület)

A szerdai kitörés a legnagyobb napkitörések közé tartozik. A kitörésben felszabadult sugárzás zavarokat okozhat a földi rádiózásban.

Ennél is komolyabb hatása lehet annak, ha a Napról kidobódott anyagfelhő körülbelül egy-két nap múlva eléri a Földet. Az első adatok alapján még nem lehet megmondani, hogy a kitörés mennyire irányult a Föld felé. Tény, hogy a Nap forgása miatt az AR1429 napfoltcsoport jobban bolygónk felé fordult az elmúlt napokban. A Spaceweather.com űrportál előrejelzése szerint valószínűleg eléri a Földet a napanyag, de nem frontálisan.

Ha az anyagfelhő valóban eltalálja a Földet, geomágneses viharok és sarki fény várható, még alacsonyabb földrajzi szélességeken is (tehát nem csak a sarkok közelében).

Napkitörés (fler) akkor történik, ha a Nap mágneses mezejében tárolt energia hirtelen kioldódik. A napkitörések elektromágneses sugárzást keltenek a teljes spektrumban, azaz a rádióhullámoktól a gamma-sugárzásig.

A napkitörések erejét a felszabaduló röntgensugárzás alapján jellemzik. A legnagyobb kitörések az X osztályba tartoznak, amelynek 9 alosztálya van. A hétfői kitörés X1-es, a szerdai X5-ös volt.

Az AR1429 napfoltcsoport mágneses mezeje még számos nagy kitöréshez tárolhat energiát, amelyek hatása egyre erősebb lehet a Földre nézve, ahogy a Nap forgása miatt egyre jobban szembefordul velünk.