Nézze meg, hogyan lepte el a por Ázsiát!

Kína, porvihar, Xinjiang
Vágólapra másolva!
A NASA látványos műholdképeket közölt az Ázsiában jelenleg tomboló porviharokról, amelyeket szokatlanul erősnek tartanak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban hatalmas porviharok alakultak ki Ázsiában. A porviharok a tavaszi melegedés során nem ritkák a térségben: az erős besugárzás miatt felmelegedő kopár felszínekről intenzív feláramlás indul, amely port kap fel. Ha erős szelekkel párosuló frontok is áthaladnak az adott térségen, porvihar keletkezik.

Az egyik legnagyobb por- és homokvihar a Közel-Kelettől Afganisztánig terjed. Az alábbi felvételt a NASA Terra műholdja rögzítette MODIS detektorával március 19-én, amely közel természetes színeiben mutatja a gigantikus viharrendszert. A kavargó por a területen található sivatagokból, részben Afganisztán területéről származik: onnan, ahol a kép felső részén néhány porsáv indul, de Kuvait és Irak sivatagai is táplálják a vihart. A meteorológusok szerint két intenzív frontzóna találkozása hozta létre a porvihart, amelyet ritka erősnek és kiterjedtnek tekintenek.

Forrás: Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC
Homokvihar Afganisztán térségében. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC)

Forrás: Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC
Egy kisebb porvihar az Arab-félsziget területén. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC)

Forrás: Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC
Elnyúló porfüggöny az Arab-tenger felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC)

Az elmúlt napokban hatalmas homokvihar söpört végig Kína északnyugati részén, Hszincsiang-Ujgur és Kanszu tartományokban. Egyes vidékeken a láthatóság 100 méter alá csökkent, és a forgalmat is korlátozni kellett. Kína északi területein is gyakoriak a tavaszi homokviharok, s a helyzeten csak ront a fokozódó szárazság.

Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Jian Xj

Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Jian Xj

További műholdképek: porvihar a Vörös-tenger környékén, Irakban, és Ázsiából kilépve a Kanári-szigeteken.