Óriás naptornádót filmeztek le csillagászok

nap, tornadó
Vágólapra másolva!
A szuperforró gáz alkotta forgószél kiterjedése többszörösen nagyobb volt, mint a Föld átmérője. Korában még sosem filmeztek le ekkora tornádót a Napon.
Vágólapra másolva!
Forrás: Xing Li, Huw Morgan, Drew Leonard, SDO
Forrás: Xing Li, Huw Morgan, Drew Leonard, SDO

A hatalmas tornádót még 2011. szeptember 25-én figyelték meg, és most közölt róla képeket a NASA. Ötvenezer és kétmillió Celsius-fok közötti forró gáz forgott egy úgynevezett protuberancia - a napkoronában mozgó, mágneses erővonalakkal átszőtt, környezeténél sűrűbb és hűvösebb gázanyag - mintegy kétszáz kilométer hosszú csavarvonala mentén a Nap légkörében. A tornádó szélsebessége elérte az óránkénti háromszázezer kilométert.

Hszing Li és Huw Morgan, a walesi Aberystwyth Egyetem munkatársai a Manchesterben tartott brit-német Nemzeti Asztronómiai Találkozón mutatták be az SDO űrszonda felvételeit, és a belőlük összeállított mellékelt kisfilmet.

A vihar legalább három órán át tartott. "Ez az első alkalom, hogy sikerült ilyen hatalmas tornádót lefilmezni. Korábban csak sokkal kisebb forgószeleket figyeltek meg a Napon, de azokat nem filmezték le" - írta Li a Brit Királyi Asztronómiai Társaság közleményében.

A csillagászok lehetségesnek tartják, hogy az ilyen tornádók napkitöréseket okozhatnak. Ennek következtében mágneses viharok keletkezhetnek a Föld légkörében, megzavarva az űrszondákat, a légiközlekedést és az áramellátást is.