Látványos fotók a NASA rakétakísérletéről

rakéta, felsőlégkör, felhő
Vágólapra másolva!
A nagy magasságban létrehozott mesterséges felhők csavarodásai összetett felsőlégköri szelek létezésére utalnak.
Vágólapra másolva!

Mint arról néhány napja beszámoltunk, az ATREX (Anomalous Transport Rocket Experiment) nevű program keretében öt rakétát indítottak az Egyesült Államok keleti partvidékéről a felsőlégkör vizsgálatára. A rakéták egy a környezetre nem ártalmas anyagot (trimetil-aluminium) bocsátottak ki, amely kiterjedt felhőkké terült szét.

Az egyes rakéták más-más magasságban lövellték ki magukból az anyagot, így az Atlanti-óceán felett 80 és 150 kilométeres magasságban öt felhő keletkezett. A felhők alakváltozásai alapján a magasan fújó szelek hatása vizsgálható.

Forrás: NASA
A rakéták útvonala a felszínről (lent) felfelé haladva, egy hossszú expozíciós idejű felvételelen. Útjuk közel kétharmadánál vált le az első fokozatuk, az ekkor begyulladt második fokozat újabb fényes csíkokat mutat. A pálya legmagasabb ponján kilövellt szétterülő felhő mozgása legyezőszerű fehéres alakzatokként azonosítható. A jelenséget sok helyről figyelték meg, és számos látványos felvétel készült felhőkről. A rakéták útjuk végén trimetil-alumíniumot lövelltek ki, amely oxigén jelenlétében spontán égésre képes, így látványosan fényt bocsát ki

Forrás: NASA
Az egyik rakéta által kibocsájtott anyagfelhő sajátos alakja, amelynek kanyarulatai a vizsgált felsőlégköri szelek hatására jöttek létre (NASA)