Képek az Univerzum legnagyobb ütközéseiről

galaxishalmaz
Vágólapra másolva!
Részletgazdag felvételt közölt a NASA két nagy galaxishalmaz ütközéséről. A kataklizma 700 millió éve kezdődött, a Földtől 5,2 milliárd fényév távolságban.
Vágólapra másolva!

A Világegyetemben zajló legnagyobb ütközések során galaxishalmazok találkoznak egymással. Ilyenkor több tucat galaxis halad el egymás közelében, mindegyikük sok milliárd, esetenként több százmilliárd csillaggal. Az ilyen kataklizmákból korábban csak az látszott, ha valahol két galaxis igen szorosan találkozott egymással, és emiatt intenzív csillagkeletkezés indult meg bennük. Az űrtávcsövek használatával azonban az optikai tartományban láthatatlan részletek is megfigyelhetővé váltak, például röntgentávcsövekkel a forró intergalaktikus gáz eloszlása. A gravitációs lencsehatás révén a halmazokban lévő láthatatlan tömeg eloszlása is feltérképezhető, és kiderült, hogy a látható anyag eloszlása nem mindig követi a láthatatlanét.

Az alábbiakban olyan galaxishalmazokat mutatunk be, amelyek heves ütközések nyomait viselik. Az első képet április 12-én publikálta a NASA. Itt két nagy galaxishalmaz ütközik egymással, a Földtől 5,2 milliárd fényév távolságban.

Forrás: NASA
A Musket Ball Cluster nevű galaxishalmaz, ahol a kék színnel jelölt láthatalan tömeg több nagy csoportot is létrehozott. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA/CXC/UCDavis/W. Dawson et al; Optical: NASA/STScI/UCDavis/W. Dawson et al.)

A kataklizma mintegy 700 millió évvel a ma megfigyelhető állapot előtt kezdődött. A kék szín mutatja a láthatatlan tömeg eloszlását, a fehér és sárga árnyalat az optikai tartományban megfigyelhető sugárzást jelzi, míg az ütközésektől felhevült izzó gázt (plazmát) rózsaszín felhővel ábrázolták.

Egyes esetekben a láthatatlan tömeg tovább mozog, míg a forró gáz az ütközés helyén maradt. Más esetekben a galaxisok láthat óanyaga és a láthatatlan tömeg válik külön egymástól. Az alábbiakban az ilyen kölcsönhatásokra láthatunk érdekes példákat.

Forrás: NASA, STScI
A MACS J0025.4-1222 jelű galaxishalmaz, ahol a legforróbb anyag középen mutatkozik (X-ray(NASA/CXC/Stanford/S.Allen); Optical/Lensing(NASA/STScI/UC Santa Barbara/M.Bradac))

Forrás: NASA, STScI
Az Abell 520 galaxishalmaz szerkezete, itt a rózsaszín, izzó plazma egyenetlen eloszlást mutat (NASA/CXC/UVic./A.Mahdavi et al. Optical/Lensing: CFHT/UVic./A.Mahdavi et al.)

Forrás: NASA, STScI
Az 1E 0657-56, avagy más néven "Bullet cluster", azaz Lövedék halmaz, ahol a forró plazma áramvonalas alakot formáz (NASA/CXC/CfA/M.Markevitch et al.; Optical: NASA/STScI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.; Lensing Map: NASA/STScI; ESO WFI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.)