Ez a látvány egy űrrepülőgép pilótafülkéjében

endeavour űrrepülőgép
Vágólapra másolva!
Látványos fotót közölt a NASA az Endeavour űrrepülőgép pilótafülkéjéről. A korábbiaknál jobb minőségű kép alapján magunk is elképzelhetjük, milyen lenne a műszerek mögött ülni, és az űrrepülőgépet irányítani.
Vágólapra másolva!

Ijesztő mennyiségű kijelző és különféle műszer tárul a szemünk elé, ha bepillantunk egy űrrepülőgép pilótafülkéjébe. A mellékelt képen a forgalomból már kivont Endeavour űrrepülőgép irányítórendszere látható, összesen mintegy 2020 kijelzővel és kapcsolóval. Emögött ült a pilóta (a bal oldali ülésen) és a parancsnok, innen irányították a rendszer üzemelését.

Forrás: Ben Cooper (Launch Photography), Spaceflight Now
Forrás: Ben Cooper (Launch Photography), Spaceflight Now

Műszerek az Endeavour űrrepülőgép irányítófülkéjében. A kép nagyméretű változatának letöltése (Ben Cooper - Launch Photography, Spaceflight Now)

Érdemes megfigyelni, hogy nem csak a pilótákkal szemközti felületet, de az oldalfalat és a plafont is beborítják a kijelzők, kapcsolók és egyéb apró műszerek. A legtöbb adat a kilenc kékes árnyalatú monitorról olvasható le, ezek jelezték ki a legfontosabb információkat a start és a visszatérés során. Itt olvasható a fő számítógépes rendszerek (General Purpose Computers - GPCs, Auxiliary Power Units - APU, Main Propulsion System - MPS, orbital maneuvering system - OMS) információi, valamint általános adatok az űrrepülőgép térbeli helyzetéről, magasságáról, mozgásáról. A legelső űrrepülőgépen ezek még egyszerű, egyszínű, katódsugárcsöves kijelzők voltak, majd később modern, színes monitorokra cserélték őket.

A pilótafülke látványa a start során (NASA)

Az űrrepülőgép belsejében három emelet van, ezek közül a legfelső látható a képen. Itt foglalt helyet a pilóta, a kapitány, valamint mögöttük még két űrhajós,és innen irányítják a robotkart is. A legénység többi tagja a középső szinten volt a start és a visszatérés idején, ahol további három ülés található. A középső szinten található még a toalett, az alvóhelyek és az étkező asztal, valamint a légzsilip, amelyen keresztül űrséta tehető két asztronauta számára.

Az Endeavour a California Space Center kiállítóhelyére kerül, Los Angelesbe. A pilótafülke belső szerkezét az alábbi interaktív honlapon is szemügyre vehetjük, illetve egy másik alkalmazással szintén 360 fokos szögben bármerre vizsgálhatjuk.

Részletesebb leírás a pilótafülkéről itt olvasható, szerkezeti rajzok pedig itt tekinthetők meg.