Így landolt az új Orion-űrhajó

orion űrhajó
Vágólapra másolva!
Sikeresen tesztelték a NASA új űrhajója, az Orion ejtőernyős landolását. Egy C-130 típusú repülőgépből nyolc kilométer magasan lökték ki a kabint.
Vágólapra másolva!

Egyszerre két űrhajót is fejlesztenek jelenleg az Egyesült Államokban. Miközben a Space-X cég nagy erőkel dolgozik a Nemzetközi Űrállomás ellátására szolgáló Dragon űrhajón (amely rövidesen első alkalommal idén tavasszal fog az űrállomáshoz kapcsolódni), az Orion űrhajó fejlesztése is tovább zajlik. Utóbbit eredetileg a Holdra történő emberes visszatéréshez készítették, azonban a Barack Obama által néhány éve bejelentett irányváltás miatt úgy fest, hogy részben szintén az űrállomás ellátására használják majd, emellett egy földközeli kisbolygó meglátogatása is a programjába kerülhet.

Az Orion fejlesztése is zajlik tehát, az alábbi képsorokon egy ejtőernyős leszállási teszt képeit láthatjuk, amelyek Arizona területén, 2011. február 29-én készültek, és most közölte őket a NASA. A kísérlettel a légkörben ereszkedő kabin mögött kialakuló turbulenciák hatását vizsgálták, illetve azt, hogy milyen következményei vannak, ha a három közül az egyik ejtőernyő lényegesen korábban fúvódik fel társainál. A C-130 típusú repülőgép rakteréből 7,6 kilométer magasan lökték ki a kabint, amely először egy kisebb fékezőejtőernyőt nyitott, majd a három nagy kupolát képező főernyők segtségével lassan leereszkedett - és végül 6-8 méter/másodperces sebességgel ért felszínt.

Forrás: NASA
Az Orion-űrhajó "becsomagolt" állapotban (NASA)

Forrás: NASA
A kilépés pillanata a raktérből (NASA)

Forrás: NASA
Az ejtőernyő kihúzza a terhet a C-130-as repülőgép rakteréből (NASA)

Forrás: NASA
A rendszer kinyílása előtti pillanat (NASA)

Forrás: NASA
Az ereszkedést lassító három fő ejtőernyő (NASA)

Forrás: NASA
A földetérés pillanata (NASA)