Lefotózták az elnémult óriásműholdat

envisat műhold
Vágólapra másolva!
Az űrből és a Földről is megörökítették az elromlott hatalmas földmegfigyelő műholdat, az Envisatot. Sajnos a látványos fotók sem adnak támpontot ahhoz, mi is történt az űreszközzel, miért mondta fel a szolgálatot.
Vágólapra másolva!

Az egyik legaktívabb mesterséges hold, a Földet rendszeresen figyelő Envisat nem reagál a parancsokra 2012. április 8. óta. Mint arról korábban beszámoltunk, az űreszköz nem válaszol a földi rádióüzenetekre, és maga sem sugároz egyéb jeleket. A műhold állapotáról nincs új hír, azonban nemrég két felvétel is napvilágot látott, amelyek az Envisatról készültek. Az új képeken nem látszik sérülés - azonban az esetek nagyobb részében a műholdak látványos külső jel nélkül mennek tönkre.

Az első képet a francia Pleiades nevű, szintén földfigyelő műhold készítette. Az űreszköz jó felbontóképességű kamerája 100 kilométer távolságból rögzített részletes képet az Envisatról. A fotón jól látszik a műhold napelemtáblája, valamint ASAR nevű, radarjeleket kibocsátó antennája.

Forrás: CNES
Az Envisat műhold a Pleiades nevű műhold kamerájának felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (CNES)

A második kép egy földi radarfelvételen mutatja be az Envisat űrszondát. A megfigyelés a Németországban található Wachtbergben lévő radarállomásról készült 2012. április 10-én, két nappal azután, hogy a műhold nem küldött több rádióüzenetet.

Forrás: Fraunhofer Institute for High Frequency Physics
Az Envisat műhold egy földi radarberendezés mérései alapján. A kép nagyméretű változatának letöltése (Fraunhofer Institute for High Frequency Physics)

Harmadik képként pedig egy látványos felvételt mutatunk be, amelyet az év elején rögzített az Envisat Európa középső vidékéről, amikor még tökéletesen üzemelt.

Forrás: ESA
Az Envisat 2012. január 16-i képe a havas Alpokról. Akkor még tökéletesen üzemelt az űreszköz.
A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA)