Fényes meteor robbant a nappali égen Kaliforniában

meteor
Vágólapra másolva!
Autó méretű kisbolygó robbant fel Kalifornia felett vasárnap reggel. A fényes meteor a nappali égen még szabad szemmel is látható volt.
Vágólapra másolva!

Hangos robbanás kísérte azt a jelenséget, amelynek sokan voltak szem- és fültanúi vasárnap reggel 8 óra körül. Az Egyesült Államokban Nevada és Kalifornia államok térségében egy fényes meteor bukkant fel a nappali égen. A jelenséget a légkörbe közel 15 kilométer/másodperces sebességgel belépő apró kisbolygó hozta létre.

A test a sűrűbb légrétegekbe érve felrobbant, 3,8 kilotonna erejű detonációt okozva. Az eseményre még magasan a földfelszín felett került sor, ezért veszélyes következményekkel nem járt. A meteor útjának alacsonyabb részén erős hangrobbanást produkált, amelyet a térségben lakók közül többen érzékeltek. A jelenségről egyelőre kevés kép érkezett, az egyik felvétel itt látható.

Forrás: GoogleMaps
A meteor légköri robbanásának közelítő helye (GoogleMaps)

A test tömegét körülbelül 70 tonnára becsülik a szakemberek, mérete pedig 3-4 méter lehetett - tehát közel akkora, mint egy autó. A robbanás az é.sz. 37,6° és a ny.h. 120,5° környékén, a felszín felett több kilométerrel történt. A megsemmisült test közel kétszer nagyobb lehetett, mint ami Szudán felett 2008-ban felrobbant. A 2008 TC3 jelű kisbolygót még a légkörbe lépése előtt fél nappal felfedezték, és a robbanás után több lehullott darabját is megtalálták.