Vágólapra másolva!
Érdekes látnivalókkal szolgál az égbolt a hétvégén. Szombaton lesz a csillagászat napja, ennek alkalmából hazánk sok pontján tartanak távcsöves bemutatókat a nagyközönségnek, amelyeken a Hold, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz is látható lesz.
Vágólapra másolva!

E hét szombatra esik az idén a csillagászat napja, amely a Holddal, a Vénusszal, a Marssal, a Jupiterrel és az előrejelzések szerint meleg, derült időjárással várja az érdeklődőket. Érdemes az alkalmat kihasználni akár szabadszemes nézelődésre, akár távcsöves megfigyelésre - az ország több csillagvizsgálója várja ugyanis az érdeklődőket a hétvégén.

Az esti égbolt legfeltűnőbb égiteste természetesen a Hold lesz, amely első negyed környéki fázist mutat. A bolygók látványos sort alkotnak a hétvégén az égen. Elsőként a Vénuszt vehetjük majd észre közülük, amely nyugaton, naplemente után közel egy órával feltűnően ragyog. Ha a lenyugodott Nap irányát a Vénusszal összekötjük, és az irányt balra felfelé, ferdén meghosszabbítjuk, a Naprendszer fősíkjának helyzetét kapjuk meg.

Ezt a vonalat követve azonosíthatjuk magasan az égen a sárgás Marsot az Oroszlán (Leo) csillagképben. Még tovább haladva kelet felé a Szaturnuszt is meglátjuk, a hozzá hasonló fényességű Spica mellett a Szűz (Vir) csillagképben.

Forrás: MCSE, Jelenségnaptár
Az esti égbolt látványa szombaton (MCSE, Jelenségnaptár)

Maga a csillagászat napja az USA-beli Astronomical League ajánlása alapján került 2012-ben április 28-ára, azaz most szombatra. Ez egy "mozgó ünnep", mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ebben az évben az első negyed április 29-én van, így a csillagászat napján, április 28-án még éppen nem félholdat, hanem annál valamivel keskenyebb holdat láthatunk az égen.

A hétvégén két alkalommal láthatjuk a fényes Nemzetközi Űrállomást hazánk felett áthaladni, mint egy csillagszerű, az eget közel egy perc alatt átszelő objektumot. A megfigyelési lehetőségekről az alábbi táblázat ad áttekintést. Az itt látható adatok az ország közepére vonatkoznak, amelyektől kelet-nyugat irányban egy-két perc eltérés lehetséges.

időpont

maximális fényesség (magnitúdó)

feltűnés iránya (égtáj)

delelés magassága (fok)

eltűnés iránya (égtáj)

április 27. 21.22

-0,6

NyDNy

11

DDNy

április 28. 20.49.

-1,2

Ny

20

D



A csillagászat napján az ország több pontján várják az érdeklődőket a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai és társszervezetei a távcsöves bemutatókon. A bemutatóhelyek teljes listája az alábbi oldalon tekinthető meg, az eseménnyel kapcsolatos szórólap pedig erről a címről tölthető le.

Megnyílik a Pannon Csillagda

Szombaton nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Pannon Csillagda is. Az Új Magyarország fejlesztési terv közép-dunántúli operatív programjának támogatása révén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága 358 millió forintot nyert a Pannon Csillagda Látogatóközpont kialakításához Bakonybélben. Az egészében 421 milliós projekt keretében egy tudományos igényű, egyben szórakoztató, csillagászatra épülő kiállítóközpont nyílik. Az intézményben távcsöves bemutatások és csillagászati kiállítások tekinthetők meg, borult idő és nappali időpont esetén pedig digitális planetárium segít az ég megismerésében. A csillagda 8 méter átmérőjű kupolájában 54 IMAX, döntött háttámlás moziszék található. A planetárium Digitális Surround hangrendszerrel, 2x4K felbontású projektorral bír - ez az első ilyen digitális planetárium Közép-Európában.

A Pannon Csillagda a Bakonyban jellemző gyenge fényszennyezést és a jó közlekedési lehetőset kihasználva létesült a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának kezdeményezésére, a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben.