Vágólapra másolva!
Soha korábban nem láthattunk olyan felvételeket, mint amilyeneket Don Pettit űrhajós készített nemrég a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. A digitális kamerával rögzített fotókat speciális módon kombinálva látványosan rajzolódik ki az űrállomás alatt elforduló Föld és a látszólag elmozduló csillagok.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal készültek olyan látványos fotók a Nemzetközi Űrállomásról (ISS-ről), amelyek a Földet és az égi háttéren a csillagokat egy teljesen új megközelítésből mutatják. Don Pettit űrhajós a felvételeket egy speciális módszerrel rögzítette és dolgozta fel.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Elméletileg egy-egy ilyen kép elkészítéséhez 10-15 percig kellene exponálni, miközben az űrállomás jelentős mértékben elmozdul - és ennek eredményeként a Föld alakzatai elmosódnak, a csillagok pedig elmozdulnak az égen. Petit azonban megállapította, hogy az új digitális kamerákkal számítógépes trükkel is tud ilyen képeket készíteni.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Maximum 30 másodpercig készült egy-egy kép, amelyeket összeadva, "egymásra" helyezve jött ki a látványos eredmény. A felvételek a szép panorámát kínáló Cupola modulból készültek. A fotókon a csillagok mellett a földfelszín fényei is láthatóak, közülük a sávot húzók városfények, míg a foltokban, külön-külön mutatkozók egy-egy másodpercre felvillanó villámok nyomai.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Film a csillagívekről (NASA)