Elhaladt a Föld mellett az V. kerület

kisbolygó
Vágólapra másolva!
Biztonságos távolságban haladt el a 2002 AM3 jelű kisbolygó vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Föld mellett. Becsapódására előrelátható időn belül nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

A 2002 AM31 jelű égitest vasárnapról hétfőre virradó éjszaka haladt el a Föld közelében. Ütközéstől nem kellett tartani, mert csak körülbelül 6 millió kilométerre közelítette meg a Földet - mozgását azonban fontos volt követni, mert egy viszonylag nagyméretű, földközeli objektum. A randevút az interneten is követhették az érdeklődők a Slooh Space Camera közvetítése jóvoltából.

A Slooh Space Camera összefoglalója a közelítésről

Az égitest átmérője egyelőre bizonytalan, 600 és 1400 méter között bárhol lehet, tehát viszonylag nagy objektumnak számít. Az éjszakai közelítés során végzett megfigyelések alapján talán pontosítani lehet majd a méretét. A kisbolygó a Földéhez hasonló pályán kering a Nap körül, mozgásáról és a többi bolygóhoz viszonyított helyzetéről az alábbi kisfilm nyújt áttekintést.

Animáció a 2002 AM3 kisbolygó pályájának helyzetéről és az égitest mozgásáról a Naprendszerben

Az égitest méretét tekintve közel tízszer nagyobb, mint az a kisbolygó, amely 1908-ban Szibéra felett felrobbant, és az úgynevezett Tunguz esemény keretében 40-60 kilométeres területen letarolta az erdőt. Ha a 2002 AM3 eltalálná a Földet, nem semmisülne meg a légkörben, hanem nagy krátert ütne a felszínen. A robbanásakor felszabaduló energia több százszor meghaladná Tunguz eseményét, és több országnyi területet tarolna le. A pályaszámítások alapján azonban a 2002 AM3 becsapódására előrelátható időn belül nem kell számítani.