Szenzációs fotó az ereszkedő Mars-járóról

Vágólapra másolva!
Csak két percig tartott, amíg ejtőernyővel ereszkedett a Curiosity a Mars légkörében, mégis sikerült elkapni a ritka pillanatot. A látványos felvételt a bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda készítette.
Vágólapra másolva!

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) 2008-ban készített először olyan bravúros felvételt, amelyen egy másik, a Mars légkörében ereszkedő űrszondát örökített meg. Akkor az ejtőernyőjén zuhanó Phoenixet fotózta le, és most a Curiosity esetében is megpróbálkoztak hasonlóval. Az eredmény szenzációs lett: így még nem láttunk leszállóegységet egy másik bolygó légkörében.

Forrás: NASA
A Mars-járó ejtőernyős ereszkedése egy másik űrszondáról, 340 kilométeres távolságból fotózva. A kép nagyobb változata

A felvétel helyi időben 15 óra körül mutatja a táj felett ereszkedő szondát, amikor az körülbelü 3 kilométerre volt a felszíntől. A Curiosityt 16 méter átmérőjű főernyője fékezte közel 400-ról 80 méter/másodperces sebességre, miközben a szonda magassága a felszín felett 11 kilométerről 1,6 kilométerre csökkent. A képen még az ernyő szerkezete és a légköri belépőegység is jól látszik.

Az ilyen képek segítenek megérteni, miért éppen az adott helyen landolt a leszállóegység. A leszállási folyamat jobb megértésével a jövő űrszondáit hatékonyabban lehet majd irányítani a landolás során, azok pontosabban érik el a célterületet, és nő a leszállás biztonsága is - ezek a tervezett emberes expedíciónál lesznek igazán fontosak.

Forrás: NASA
A Curiosity saját mérései szerint a leszállóhely pontos koordinátái: d. sz. 4,59°; k. h. 137,44°. Ez szinte pontosan a landolási ellipszis közepét jelenti.

A szonda egyensúlyérzékelő berendezéseinek adatai alapján a terep néhány fokot előrefelé lejt, oldalirányban pedig majdnem teljesen egyenesen áll a rover. Az első és hátsó veszélyérzékelő kamerák felvételei alapján egyértelműnek tűnik, hogy a kráter közepén magasodó Aeolis-hegy felé néz, a kráterperem pedig mögötte található. Így a hátsó veszélyérzékelő kamerák képein az a minimális lejtésű hordalékkúp-síkság is látható, amelyet már a keringőegységek felvételein is azonosítottak a bolygókutató szakemberek.

A landolási ellipszis keleti részén húzódó sötét sávban (lásd még a fenti képen) homokdűnék találhatók, amelyek a küldetést irányító szakemberek véleménye szerint nagyon halványan felismerhetők az előretekintő veszélyérzékelő kamera képének felső részén is, egy vékony vízszintes sáv formájában:

Forrás: NASA
A kép nagyobb méretű változata

A nagy nyereségű antenna üzembe helyezésére kb. 12 óra múlva lehet számítani.

A Curiosity hétfőn, magyar idő szerint 7.32-kor sikeresen landolt a Marson, és korábban már visszaküldte közvetlen környezetének kis felbontású, szürkeárnyalatos képeit. További (színes, részletesebb) képek a következő napokban várhatók.