Egy hét múlva elindul a Mars-járó

Mars, Curiosity, MSL
Vágólapra másolva!
A Curiosity egyik "sofőrje" kedden közölte a Twitteren, hogy a jelenlegi tervek szerint vasárnap mozdítják meg először a kerekeket, és kedden már el is indulhat a Mars-járó.
Vágólapra másolva!

Matthew Heverly robotmérnök, a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának munkatársa azt írja a Twitteren, hogy a Curiosity első kerékmozgatási próbái a küldetés 13. napján (vasárnap) várhatók, és a 15. napon a tervek szerint már el is indul a rover.

Forrás: NASA
Az augusztus 6-án landolt Curiosity a Mars Gale-kráterének aljzatán áll. Indulás jövő kedden

A közösségi médiában önmagát "roversofőrnek" (rover driver) nevező szakember korábban már az Opportunity rovert is irányította a Marson, ahogyan az szakmai önéletrajzában olvasható. A Twitteren még azt is megtudhatjuk róla, hogy futballista (európai értelemben) és sörrajongó.

A közel kétmilliárd dolláros szerkezetet nyilván csak színjózanon fogja vezetni, és száguldozni csak az előző Mars-járókhoz képest tud vele: a Curiosity maximális gurulási sebessége szilárd, lapos felszínen kb. 2,3 méter/perc. Fedélzeti navigációs rendszere - amelynek szoftverét éppen most töltötték fel az irányítók - azonban folyamatosan elemzi a domborzati viszonyokat, és kikerüli a veszélyt jelentő tereppontokat, jelentősen lassítva a mozgását. Így átlagos körülmények esetén 0,5-1,5 méter közötti távolságot mozdul majd el percenként, és ha reggeltől estig csak guruló üzemmódban halad a felszínen, egy kilométert is megtehet egy marsi nap (sol) során.

A Curiosity körülbelül 6 kilométerre áll fő tudományos célpontjától, az Aeolis-hegy oldalában lévő párhuzamos kőzetrétegektől. Ide kell majd eljutnia - az előtérben látható sötét homokdűnéket megkerülve -, hogy közelről megvizsgálja őket, és mintát vegyen belőlük. Ez a küldetés elsődleges tudományos célpontja, amelynek alapján közelebb kerülhetnek a kutatók annak megválaszolásához, voltak, esetleg vannak-e az élet számára alkalmas feltételek a Marson.

Forrás: NASA
A rover fő tudományos célpontja: az Aeolis-hegy oldalában lévő rétegsor. A kép nagyobb méretű változata

Hogy mikor ér oda, azt most még nem lehet megmondani: ez függ a tereptől, a gurulási sebességtől és attól is, hogy mennyi olyan érdekességet talál útközben, amelyet elemezhet. A következő hónapok során mindenesetre megközelíti, és a jelenlegi tervek szerint 2013 elején el is érheti a hegy lábát.

Mint arról legutóbbi cikkünkben részletesen beszámoltunk, vasárnap reggel a NASA közzétette a Curiosity főkameráinak első nagyfelbontású felvételeit. Az egyiknek űrtörténeti jelentősége van: ez az első olyan felszíni kép a Marsról, amelyen múltbeli vízfolyás által létrehozott formák láthatók.