Látványos rétegek rajzolódnak ki az új marsi fotókon

mars, msl
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál részletesebb és látványosabb felvételeket mutatott be a Marsól a NASA hétfőn késő este. A sajtótájékoztatón levetített képeken jól látszanak már a potenciális célpontok, a különféle rétegek az üledékes hegy oldalán.
Vágólapra másolva!

"Ezért választottuk ezt a leszállóhelyet" - mondta John Grotzinger, a program vezetője, a Curiosity újonnan bemutatott felvételeit kommentálva. A NASA hétfő este, magyar idő szerint 23 órakor sajtótájékoztatón számolt be a Curiosity küldetésének legújabb híreiről. A sajtótájékoztató résztvevőit a NASA vezetője, Charles Bolden köszöntötte felvételről, amit a Curiosity rover sugárzott vissza a Földre. Ez volt az első hangfelvétel, ami a Marsról valaha érkezett, noha eredetileg a Földön készült.

A rover már több száz képet sugárzott a Földre, és bár a felvételein megfigyelhető árnyalatok nem tükrözik tökéletesen azt a látványt, amit az emberi szem tapasztalna a Marson, de ahhoz közeli kinézetet mutatnak. Az új képeken a különféle tereptárgyak távolságát is feltüntették a szakemberek, és ezek révén sejthető, hogy a központi hegy felé egy lapos mélyedés található.

Forrás: NASA
A Gale-kráter közepén lévő üledékek részlete. A kép centrumában mutatkozó kisebb csúcs közel 300 méter átmérőjű és 100 méter magas (NASA)

A legrészletesebb képeken kifejezetten látványosan rajzolódnak ki a központi hegyet alkotó anyag rétegei. Egy rover méretű sziklát is bemutattak a távolban, amely a réteges falak meredek részeiről szakadt le - várhatóan számtalan hasonló lesz még a környéken. Az üledékeket a rover akár 100 nap alatt is elérhetné, ha folyamatosan haladna, de erre nem kerül sor, mert gyakran megáll majd kutatómunkát végezni.

Forrás: NASA
A rover környezetében lévő tereptárgyak az előtérben és a kráter pereme a háttérben. A képen látható objektumok távolságát a feliratok jelzik (NASA)

Az új képeken a hegyen azonosítható egy úgynevezett unkonform szint, amely alatt és felett kissé eltérő szögben húzódnak a rétegek. Ezek feltehetőleg eltérő körülmények között jöttek létre - pontos jellemzőik a későbbiekben, részletes vizsgálatokkal azonosíthatóak.

Forrás: NASA
Az unkonform réteg helyzetét fehér pöttyök jelzik (NASA)

A mintákat vizsgáló laboratóriumoknál továbbra is zajlanak a tesztek, az eddigi jelek alapján mindegyik részegység megfelelően üzemel, és készen áll az első marsi kőzetminták elemzésére.